Delegater på plats för afghanska fredssamtal

USA:s utrikesminister Mike Pompeo ska närvara vid afghanska fredsförhandlingar i Qatar. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo ska närvara vid afghanska fredsförhandlingar i Qatar. Arkivbild.
AfghanistanTT-AFP

Annons

Annons

En afghansk regeringsdelegation har anlänt till Doha i Qatar för helgens inledande fredssamtal med talibaner. De kraftigt försenade och av kontroverser kantade försöken att förhandla fram en fredsplan inleds på lördagen.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo närvarar vid samtalen mellan de två parterna. Han landade i Qatar på fredagen och sade före sin avresa att det är upp till de två stridande sidorna "att föra sitt land framåt", samtidigt som USA fortsätter att dra tillbaka styrkor från Afghanistan.

Förhandlingarna var tänkta att inledas i mars. Tvister om främst fångutväxling har försenat förhandlingsförsöken, där talibanerna har krävt att hundratals tillfångatagna talibaner måste släppas fria.

En representant för den amerikanska delegationen säger att det finns förståelse för att släppa talibaner som dömts för mord på fransmän och australier.

Jag vet att ingen av oss gläds åt att släppa dessa fångar. . . men vi måste ha ett bredare perspektiv, säger den amerikanske förhandlaren Zalmay Khalizad.

Både Frankrike och Australien har motsatt sig frigivningarna.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons