A-
A+

Delstatsval i sydväst inleder tyskt supervalår

Valaffischer i Mannheim i Baden-Württemberg. Ministerpresidenten Winfried Kretschmann är toppkandidat för De gröna.
Valaffischer i Mannheim i Baden-Württemberg. Ministerpresidenten Winfried Kretschmann är toppkandidat för De gröna.
TysklandTT

Kiwisamarbete? Trafikljuskoalition? När de tyska delstaterna Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz går till val följer även politikerna i Berlin – inte minst Angela Merkels skandaltyngda CDU – utgången med största intresse.

Annons

Annons

Tyska medier har en förkärlek för uttrycksfulla namn på politiska samarbeten.

Kristdemokrater, liberaler och gröna? Jamaicakoalition. Kristdemokrater, socialdemokrater och gröna? Kenyakoalition. Efter partifärgerna, och respektive lands flagga.

När den tunga delstaten Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland går till val är det två andra möjliga konstellationer som står i fokus för spekulationerna: en fortsättning på "kiwikoalitionen" mellan De gröna och Kristdemokraterna (CDU), eller en "trafikljuskoalition" mellan Socialdemokraterna (SPD), liberala FDP och De gröna.

En sådan trojka styr redan i grannstaten Rheinland-Pfalz, som också håller val på söndagen.

Mardröm för CDU

I Baden-Württemberg styr svarta (CDU) och gröna sedan 2016, under ledning av den populäre ministerpresidenten Winfried Kretschmann från det sistnämnda lägret. CDU:s vikande opinionsstöd, dels på grund av kritik mot Merkelregeringens coronahantering, dels på grund av en korruptionsskandal i riksdagsgruppen, har fått många bedömare att fundera på om De gröna i stället för att fortsätta på det inslagna spåret kommer att vända sig till SPD och FDP efter valet, och bilda en så kallad trafikljuskoalition.

En sådan utveckling skulle vara något av en mardröm för CDU, som vid sidan av "munskyddsgate" också är mitt uppe i ett ledarskifte. Den nyvalde ordföranden Armin Laschet hade nog föredragit att samla stöd för sin kanslerskandidatur inför drabbningen med CSU-ledaren Markus Söder framför att hantera ett valnederlag i Baden-Württemberg, där man historiskt varit det parti som lett koalitioner snarare än varit junior partner.

Annons

Annons

Mer populär än partiet

I Rheinland-Pfalz ser den sittande ministerpresidenten, socialdemokraten Malu Dreyer, ut att gå segrande ur valet. SPD-toppen är betydligt mer populär än sitt parti, något som återspeglas i partiets valkampanj: "Den som vill ha Malu Dreyer måste rösta på SPD!”

Mycket tyder i så fall på att även nästa mandatperiod styrs i samarbete med FDP och De gröna.

Vallokalerna i både Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz stänger klockan 18.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!