A-
A+

Delta oroar Europa – restriktioner återinförs

En sista dans. Barcelonabor tar sig en svängom under festivalen Cruïlla på fredagen.
En sista dans. Barcelonabor tar sig en svängom under festivalen Cruïlla på fredagen.
EuropaTT-AFP

Deltavarianten av coronaviruset sätter stopp för den efterlängtade återgången till normala förhållanden i flera länder.

I bland annat Katalonien, Nederländerna och på Malta stramas restriktionerna åt efter stigande smittosiffror.

Annons

Annons

Smittofallen har växt exponentiellt i Katalonien de senaste dagarna, uppger ledare för den autonoma regionen i nordöstra Spanien. Därmed är det slutdansat för nu – från och med lördagen stängs nattklubbarna i Barcelona och resten av regionen igen.

Samtidigt införs krav på negativt covid-19-test eller vaccinationsbevis för att delta i utomhusaktiviteter med fler än 500 deltagare.

Pandemin är inte över än. De nya varianterna är väldigt smittsamma och fortfarande är stora delar av befolkningen inte vaccinerad, säger talespersonen Patrícia Plaja under en presskonferens.

Även i Spaniens granne Portugal ser läget dystert ut. I de värst drabbade områdena har nattligt utegångsförbud införts och restauranger och barer måste stänga tidigare.

"Inte kul"

Även Nederländerna återinför restriktioner på nöjeslivet under lördagen efter en sjufaldig ökning av nya smittofall den senaste veckan. Premiärminister Mark Rutte har beslutat att alla nattklubbar stängs samt att restaurangernas öppettider begränsas.

Inte kul men nödvändigt, säger Rutte och beklagar att nederländarnas sommar inte tycks bli så avslappnad som man hoppats.
Allt pekade mot en bra sommar – och det hoppas vi fortfarande på – men ett moln har förmörkat solen.

Längre österut rapporterar Ryssland på lördagen den högsta dygnssiffran över covidrelaterade dödsfall sedan pandemins utbrott – 752 människor. Den främsta orsaken till den eskalerande situationen uppges vara deltavarianten.

Annons

Annons

Vaccinbevis gäller

Önationen Malta vädrar också oro efter stigande smittosiffror. På fredagen meddelade hälsominister Chris Fearne att landet stänger dörrarna för ovaccinerade resenärer. Från och med den 14 juli är det därmed endast vaccinbevis som gäller för den som planerar att förlägga sommarsemestern på Medelhavsön.

Vi blir det första landet i Europa som tar det här steget, säger Fearne.

Under helgens pågående G20-möte i italienska Venedig uppger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire att nya virusvågor just nu utgör det största ekonomiska hotet runt om i världen.

Vi måste alla förbättra vårt vaccineringsarbete, säger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!