Demokratiprofiler gripna efter gödselprotest

Den prodemokratiske dåvarande ledamoten i Hongkongs lagstiftande församling (Legco) Ray Chan bärs bort av säkerhetsvakter efter en protest i kammaren. Bild från i maj.
Den prodemokratiske dåvarande ledamoten i Hongkongs lagstiftande församling (Legco) Ray Chan bärs bort av säkerhetsvakter efter en protest i kammaren. Bild från i maj.
HongkongTT

Tre tidigare ledamöter i Hongkongs lagstiftande församling (Legco) har gripits, misstänkta för brott i samband med en protestaktion i kammaren tidigare i år.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

De tre männen Ted Hui, Ray Chan och Eddie Chu, som tillhör den prodemokratiska oppositionen i den på pappret självbestämmande kinesiska regionen, uttryckte sitt missnöje med en ny lag som gör det olagligt att "förolämpa" den kinesiska nationalsången.

I samband med en omröstning i kammaren kastade de illaluktande gödsel och en förruttnad växt för att avbryta den pågående debatten om lagen, som sedermera klubbades. De anklagas nu dels för ett brott med den ungefärliga innebörden trots, dels för att ha "släppt ut en skadlig substans".

Riggat system

Den lagstiftande församlingen i Hongkong väljs dels av folket, dels genom så kallade funktionella valkretsar, där näringslivet har stort inflytande. Systemet anses vara konstruerat för att upprätthålla en Pekingvänlig majoritet.

I fjol blev Hongkong skådeplatsen för över ett halvår av massiva och stundtals våldsamma prodemokratiska demonstrationer. Den kinesiska kommunistregimen svarade med att baxa igenom en nationell säkerhetslag som gör det möjligt att utdöma livstids fängelse för omstörtande verksamhet, separatism, terrorism eller samröre med utländska krafter – mycket löst definierade anklagelser som regelbundet slungas även mot fredliga delar av demokratirörelsen.

Annons

Annons

Lovade rättigheter

Då den tidigare kolonialmakten Storbritannien lämnade över kontrollen av Hongkong till Kina 1997 lovade Peking att upprätthålla demokratiska fri- och rättigheter i regionen under parollen "Ett land, två system".

Det senaste årets hårdföra agerande av Kina har dock fått omvärlden att slå fast att upplägget inte längre tycks gälla, och bland andra USA har lagt om sin Hongkongpolitik då man anser att regionen inte längre kan anses agera självständigt i förhållande till centralmakten på fastlandet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons