A-
A+

Den ofrivillige stjärnan Fredricson

Peder Fredricson gillar inte titeln 'stjärna'.
Peder Fredricson gillar inte titeln "stjärna".
RidsportRiesenbeck, TT:s utsända

Men två färska OS-medaljer i ryggen kliver Peder Fredricson in i den individuella finalen på hopp-EM i Tyskland i jakt på en tredje medalj inom loppet av en månad.

Annons

Annons

Peder Fredricson tycker om att utveckla ridsporten.
Peder Fredricson tycker om att utveckla ridsporten.
Schweizaren Martin Fuchs på hästen Leone Jei leder inför den individuella finalen.
Schweizaren Martin Fuchs på hästen Leone Jei leder inför den individuella finalen.

För mindre än en månad sedan tog han ett individuellt silver och guld i lagtävlingen på OS. På EM i Riesenbeck är Peder Fredricson namnet på allas läppar.

Peder är överrepresenterad i alla förfrågningar, berättar Matilda Hjertstrand, kommunikatör för landslaget. Hon tar dagligen emot intervjuförfrågningar från både svensk och internationell press.

"En av de bästa i världen"

Upplägget på EM är lite annorlunda mot OS, här räknas resultaten från alla dagars tävlande ihop. På OS nollställdes felen. Men en likhet med OS är att det åter igen är en svensk som är med och tävlar om medaljerna.

Förbundskapten Henrik Ankarcrona om Fredricsons skicklighet:

Han är ju uppenbarligen en av de bästa i världen, det är bara att se på resultaten.

Men någon stjärna, det tycker inte huvudpersonen själv att han är.

Nej verkligen inte, absolut inte, säger Fredricson.

Att hans senaste tävling slutade med ett OS-guld är inte heller något som påverkar honom.

Det gör ingen skillnad. Det är en y häst, och en ny bana. Det är lika lätt att riva i morgon med eller utan OS-guld, säger han.

Annons

Annons

Vill göra sporten mer tillgänglig

Att uppläggen ändras fram och tillbaka är det inte alla som gillar. Schweizaren Steve Guerdat har varit tydlig med att han inte gillade upplägget på OS, och att han tycker att det mer traditionella upplägget på EM är bättre för sporten.

Personligen har jag hört många som tyckte OS var spännande eftersom det var så lätt att följa, det var lätt att förstå. Man visste precis hur det hade gått. Här är det inte alltid så lätt att veta med alla koefficienter, ibland vet man inte ens förrän tävlingen är över vilket lag som vann, säger Fredricson och tillägger att åskådarens upplevelse är betydelsefull.
Det är också viktigt. Det är en sak vad som är bekvämt för ryttarna men vi måste också tänka: 'Hur får vi vår sport intressant?', det tycker jag är intressant, så jag kanske inte har riktigt samma åsikt som andra; att man inte alltid måste ha allting som det alltid har varit jämt.

Men för sin egen del spelar upplägget ingen större roll för Fredricson, det gäller som vanligt att gå in och göra sitt bästa.

Det är två rundor och den där klyschan om man alltid säger, att allting kan hända, stämmer verkligen här.

Ligger femma

Fredricson ligger inför finalen på en femteplats, men inom ett nedslag från guldet. På guldplats just nu är den ryttare som svensken tycker blir svårast att slå: ännu en schweizare.

Jag tycker att Martin Fuchs ser väldigt vass ut. Han rider väldigt bra och hans häst har hoppat fantastiskt.

Men chansen finns fortfarande för Fredricson att ta sin tredje medalj på en månad.

Om man själv rider felfritt och de andra river kan det hända mycket, men det kan lika gärna bli åt andra hållet, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!