A-
A+

Desperat i Gaza: "Patienter har börjat dö"

Hjälparbetare beskriver situationen på Gazas sjukhus som katastrofal. Bild från al-Aqsa-sjukhuset i Dayr al-Balah i fredags.
Hjälparbetare beskriver situationen på Gazas sjukhus som katastrofal. Bild från al-Aqsa-sjukhuset i Dayr al-Balah i fredags.
MellanösternTT

Hårda strider utspelas mellan Israel och terrorstämplade Hamas vid al-Shifa-sjukhuset i Gaza. Hjälparbetare beskriver situationen på sjukhuset som katastrofal.

"De senaste timmarna har attackerna mot al-Shifa-sjukhuset intensifierats dramatiskt", skriver organisationen Läkare utan gränser (MSF) i ett uttalande på lördagsmorgonen.

20 av de totalt 36 sjukhusen på Gazaremsan har upphört att fungera, uppger FN:s samordningsorgan Ocha.

Det finns ingen el. Medicinsk utrustning har stannat. Patienter har börjat dö, särskilt de som intensivvårdas, säger sjukhuschefen Mohammad Abu Salmia på telefon till AP:s reporter, och tillägger att israelisk militär skjuter på "alla" både utanför och inne i sjukhuset, vilket gör det omöjligt att röra sig mellan sjukhusets olika byggnader.

Påståendet om att eldgivningen uteslutande kommer från israeliskt håll har inte bekräftats av oberoende källor. Peter Lerner, talesperson för den israeliska armén, säger att soldater befinner sig "mitt i stridigheter" mot Hamas i närheten av sjukhuset, men att man gör allt för att undvika att civila skadas.

Kommunikationen bruten

Sjukhuset al-Shifa är det största i Gazaremsan och ligger centralt i Gaza stad. Israeliska styrkor ska ha omringat tre sjukhus i Gaza stad, och all kommunikation med al-Shifa har brutits, uppger det saudiskägda mediehuset al-Arabiyya. Samtidigt rycker israeliska styrkor fram mot sjukhuset från fyra håll.

Fem patienter på sjukhuset har avlidit efter att en generator stannat, uppger en talesperson för Gazas vårdmyndighet som ingår i Hamas styre där. En av de döda var ett för tidigt fött spädbarn.

Många har tagit sin tillflykt till sjukhuset, och AFP:s utsända vittnar om hur människor lagar mat på spritkök och äter på golvet medan explosionerna dundrar som åska utanför. En Gazabo som kommit till sjukhuset med sin skadade dotter berättar att flickan börjar skaka varje gång hon hör ljudet.

"Såg döda kroppar"

Den militanta islamistgruppen Hamas, som styr i Gaza, hävdade på fredagen att ett tiotal personer dödades i en attack mot al-Shifa.

Sjuksköterskan Mahir Sharif berättar om hur hon såg människor kasta sig mot golvet när attacken skedde.

Jag såg döda kroppar, bland dem kvinnor och barn. Det var fruktansvärt, säger hon.

Gazas vårdmyndighet uppger för att det fortfarande finns omkring 1 500 patienter på sjukhuset, och mellan 15 000 och 20 000 personer har tagit sig dit för att söka skydd.

Israel har förnekat att sjukhus är måltavlor i kriget, men anklagar Hamas för att använda dem som kommandocentraler och gömställen. Premiärminister Benjamin Nethanyahu håller Hamas ansvariga för alla skador och dödsfall hos civilbefolkningen.

Israel uppger även att man dödat 150 "terrorister" och tagit kontroll över Hamasfästen i norra Gaza.

USA framhöll i veckan att Israel gått med på dagliga pauser i offensiven i norra Gaza, för att civila ska få en chans att fly stridigheterna. Eldupphör på fyra timmar om dagen ska också ge möjligheter för nödhjälp att nå fram till behövande. Eldupphören kommer att meddelas tre timmar innan de inleds, uppger Vita huset.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.