"Det är bara att ösa på så många mål vi kan"

Sveriges Amanda Ilestedt och Linda Sembrant jublar efter ett av målen i EM-kvalmatchen borta mot Lettland. I kväll hoppas Sverige på många liknande måljubel när länderna möts på Gamla Ullevi. Arkivbild.
Sveriges Amanda Ilestedt och Linda Sembrant jublar efter ett av målen i EM-kvalmatchen borta mot Lettland. I kväll hoppas Sverige på många liknande måljubel när länderna möts på Gamla Ullevi. Arkivbild.
FotbollTT

Det viktigaste är att Sverige vinner mot Lettland i kväll. Men en storseger är att föredra.

Varje mål kan bli avgörande i kampen om en EM-plats.

Det är bara att ösa på så många mål vi kan, säger Bayern Münchenbacken Hanna Glas.

Annons

Annons

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson glömmer aldrig fotbollssäsongen 1989. Då var han själv spelare och fick uppleva hur hans Vasalund missade uppflyttning från division 1 till allsvenskan med minsta möjliga marginal efter att Hammarby knyckt till sig förstaplatsen tack vare fler gjorda mål.

Sedan dess tar han det här med målskillnad på allvar.

Det präglade mig när det gäller målskillnad. När jag var i Vasalund och vi missade att gå upp i allsvenskan på grund av färre gjorda mål än Hammarby, det har jag burit med mig sedan –89 varje gång som jag har coachat lag, att varje mål är viktigt, säger Peter Gerhardsson.
Jag vill aldrig hamna i en sådan situation igen.

Svenskt övertag

Inför kvällens EM-kvalmatch mot Lettland är det därför inte bara tre poäng som gäller. Ett tänkbart scenario är nämligen att det i slutändan blir en målskillnadsaffär mellan Sverige och Island – länderna möts i en gruppfinal på tisdag – om vilket lag som vinner gruppen och får en direktplats i EM 2022.

Med tre omgångar kvar har Sverige övertaget, +23 jämfört med Islands +19, och mot Lettland borde plusmålen kunna bli många fler. Tabelljumbon stångades förvisso bra när länderna möttes förra hösten – det blev 4–1 till Sverige till slut – men senast mot Island blev det en riktig näsknäpp i form av 0–9.

En skillnad mellan de två matcherna är att Lettland i princip backade hem med hela laget mot Sverige, medan de mycket mer försökte ha ett eget spel mot Island, säger Gerhardsson. Förhoppningsvis blir det mer av den senare varan i kväll, säger den svenska mittfältaren Kosovare Asllani.

Det är guld för oss om de vill spela högt. Men om jag hade varit deras tränare så hade jag nog inte gjort det, säger Asllani.
Men det är klart att vi tänker på att vi vill vinna mot Lettland med så många mål som möjligt.

Annons

Annons

"Enda effektiva taktiken"

Som den som ska hitta Sveriges avgörande passningar var den senaste matchen mot Lettland frustrerande.

Det är troligtvis det lag som har lagt sig lägst av alla lag som vi någonsin har spelat mot. På bortaplan hade de elva man i straffområdet, det var väldigt små ytor att spela på. Och om de vill hålla tätt så länge som möjligt kommer den taktiken att vara den enda som kommer att vara effektiv för dem.

Högerbacken Hanna Glas medger att målskillnaden finns i bakhuvudet.

Den är oerhört viktig, det kan bli en målskillnadshistoria. Det är bara att ösa på så många mål vi kan. Det är en oerhört viktig match så det är viktigt att vi får ett riktigt bra resultat, säger Glas.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons