A-
A+

"Det finns griniga gubbar i alla kulturer"

Mariana Trevino spelar den kvinnliga huvudrollen Marisol i 'A man called Otto'.
Mariana Trevino spelar den kvinnliga huvudrollen Marisol i "A man called Otto".
NöjeTT

Surgubben Ove är inte en typisk svensk man.

Det finns griniga gubbar i alla kulturer, säger Mariana Trevino, som gör den kvinnliga huvudrollen i "A man called Otto".

Annons

Annons

Mariana Trevino och Tom Hanks i 'A man called Otto'. Pressbild.
Mariana Trevino och Tom Hanks i "A man called Otto". Pressbild.
Mariana Trevino och Tom Hanks. Arkivbild.
Mariana Trevino och Tom Hanks. Arkivbild.

Ove har blivit Otto och hans svenskiranska granne Parvaneh heter Marisol och kommer från Mexiko i den amerikanska versionen av "En man som heter Ove", som får svensk biopremiär på fredag.

Mariana Trevino spelar grannen som vägrar låta Otto vara i fred, utan mjukar upp hans hårda yttre med sitt rättframma sätt.

Jag tyckte mycket om att det är en rollfigur som är helt orädd och inte låter sig skrämmas. I Latinamerika är mammor och kvinnor starka. De fattar besluten och ser till att det händer något i familjen, säger hon.

Mariana Trevino är en känd skådespelare i Mexiko, men gör i "A man called Otto" sin första riktigt stora engelskspråkiga roll. Fast i början av processen visste hon inte riktigt hur stor filmen var tänkt att bli.

Jag trodde inte att jag provspelade för en Tom Hanks-film, det visste jag inte om. Strax efteråt när jag fick veta att jag fortfarande var kvar i matchen blev jag varse det. Det var ju otroligt. Jag blev mållös, säger hon.

"Så äkta"

Flera kritiker har lyft fram hennes samspel med Tom Hanks och spår en lysande framtid för henne.

Det är hedrande, för det är en ära att spela mot Tom Hanks. Det trodde jag aldrig skulle inträffa. Så jag känner mig ödmjuk inför detta. Alla skådespelare vill ju spela mot Tom Hanks, utbrister hon.

Regissören Marc Forster blev imponerad av henne under inspelningen.

Hon är så äkta och hennes värme lyser igenom, säger han och berättar att han under rollbesättningsprocessen förstod att hon var rätt för rollen.
Direkt när jag såg henne sade jag att jag inte behövde se några andra.

Annons

Annons

Angelägen markering

Berättelsens tema om en butter gubbe som kan bli vän med en ung kvinna med invandrarbakgrund var viktig för Mariana Trevino, en angelägen markering i ett allt mer delat USA.

Det finns många mexikaner som bor grannar med amerikaner och med tanke på debatten om immigration var det viktigt att det blev just den nationaliteten, säger hon.

Hon tycker också att det finns en koppling mellan iranska och mexikanska familjer.

Jag tror de är likadana. Stora familjer som tar hand om varandra.

Och även om Fredrik Backmans romanfigur Ove/Otto kanske känns som en riktigt svensk figur känner Mariana Trevino igenom honom från sitt hemland också.

Jag kände igen Otto när jag läste manuset, kanske till och med mer än jag kände igen Marisol. Vi känner oss alla instängda och sorgsna på det sättet i olika faser av våra liv, men det måste vi ta oss igenom.
Det finns griniga gubbar i alla kulturer.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.