A-
A+

"Det gör fortfarande ont, 20 år senare"

Elliot Moralez bror Abner arbetade på den 97:e våningen i det södra tornet.
Elliot Moralez bror Abner arbetade på den 97:e våningen i det södra tornet.
USATT

Tusentals anhöriga till offren för terrorattackerna den 11 september 2001 samlades på Manhattan på 20-årsdagen.

När jag såg byggnaderna rasa förstod jag att han var borta, säger Marygrace Foti som förlorade sin svåger.

Annons

Annons

Det var en solig och klar höstmorgon på nedre Manhattan, precis som det hade varit exakt 20 år tidigare när de kapade flygplanen kraschade in i World Trade Centers tvillingtorn.

Det gör fortfarande ont, 20 år senare, säger Elliot Moralez, 59. Han var en av de tusentals anhöriga som samlades på lördagsmorgonen vid Ground Zero, den plats där tvillingtornen tidigare stod.

Hans bror Abner arbetade på den 97:e våningen i det södra tornet. De pratade i telefon med varandra efter att det första planet flugit in i det norra tornet. Strax efter klockan nio bröts samtalet plötsligt, när även det södra tornet träffades.

I stället för att springa ner gick han upp för att hjälpa folk. Han kom aldrig ut, säger Elliott Moralez till TT.

Drabbades av hälsoproblem

Efter attackerna letade Elliot Moralez efter sin brors kvarlevor och hjälpte till med uppröjningsarbetet. Liksom många andra som deltog i räddningsarbetet har han fortfarande fysiska men.

Nu har jag problem med lungorna, axlarna och ryggen, säger Elliot Moralez.

Utanför det avspärrade området paraderade uniformerade brandmän för att hedra de 343 kolleger som omkom för 20 år sedan. Marygrace Foti förlorade sin svåger Robert när han ryckte ut för att delta i räddningsarbetet.

Han skulle egentligen ha gått av sitt skift klockan nio på morgonen, men han bestämde sig för att åka hit, säger Marygrace Foti.
När jag såg byggnaderna rasa förstod jag att han var borta. Hela dagen var som en dimma för mig, det är fortfarande svår att förstå 20 år senare.

Annons

Annons

Fel tidpunkt

Många av de som samlats kring Ground Zero var barn eller inte ens födda vid tiden för terrordåden. 24-åriga Jan Desemerana hade just invandrat från Filippinerna.

Jag vara bara fyra år gammal då och de försökte skydda oss barn från det som hänt. Vi fick inte veta så mycket då, säger Jan Desemerana.
Attackerna skapade både enighet och splittring i USA.

Terrorattackerna den 11 september blev starten på USA:s så kallade ”eviga krig” i Irak och Afghanistan. Lagom till årets minnesdag har den amerikanska militären lämnat Afghanistan efter nästan 20 år.

Susy Minchew, 51, som har kommit till New York från Alabama för att hedra offren för terrordåden är skeptisk till tidpunkten för slutet på kriget.

Jag tror inte att det var en bra ide att lämna Afghanistan just nu. Det väcker traumat till liv hos många amerikaner att det sker parallellt med minnesdagen, säger Susy Minchew.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!