A-
A+

Det här blir Sjöströms utmaning i comebacken

Sarah Sjöström gör comeback efter armbågsskadan, med utmaningen att få på sig tävlingsdräkten utan smärta. Arkivbild.
Sarah Sjöström gör comeback efter armbågsskadan, med utmaningen att få på sig tävlingsdräkten utan smärta. Arkivbild.
SimningTT

Fyra månader efter halkolyckan som gav en fraktur på armbågen gör Sarah Sjöström comeback i tävlingsbassängen.

Och största utmaningen blir:

Att få på mig tävlingsdräkten utan smärta, säger hon.

Annons

Annons

Sjöström har inte haft på sig tävlingsdräkten sedan den olycksaliga dagen i början av februari då hon hade träningstävlingar med träningskompisarna och sedan halkade på en isfläck så att det uppstod en fraktur i höger armbåge.

På tisdagen ska dräkten på, kanske med hjälp från någon, vid Mare Nostrum-tävlingarna i Canet-en-Roussillon i Frankrike. Distansen är 50 meter fritt. På onsdag blir det det dubbla, 100 meter fritt.

Målet är att jag ska kunna tävla utan att ha ont och att jag ska ta mig i mål. Jag vet att simningen funkar ganska bra, men jag har inte satt något resultatmål. Det är bara bonus om det blir en bra tid. Men går det inte jättesnabbt blir jag inte speciellt stressad. Jag vet att det kan hända mycket på kort tid i det läge jag är i, säger hon under en digital presskonferens.

TT: Känner du någon oro för att skadan ska påverkas av simningen?

Det enda som inte är riktigt hundra är att gå i mål, att våga gå i mål med högerarmen, för man slår armen ganska hårt i väggen. Det är det som blir utmaningen, förutom att ta av och på tävlingsdräkten, säger Sjöström.

"Kamp mot klockan"

Simlandslagets läkare René Tour säger till TT att när det gäller belastningen har allt gått enligt planen och att Sjöström nu kan belasta maximalt.

Det som Sarah brottas med är uppbyggnaden av hennes normala muskelkapacitet och det är väl det som är en kamp mot klockan. Där får vi väldigt mycket information i morgon och i övermorgon. Det är en otroligt viktig kontrollstation, säger han.

Även om Sjöström inte har haft tävlingsdräkten på sig under våren vet hon i alla fall ungefär vilka tider hon ligger på. På frågan vilken den långsammaste tiden som hon kan vara nöjd med, svarar hon:

På träningen brukar det vara runt 26,5 om jag verkligen maxar. Kan jag simma snabbare än det vore fantastiskt, det hoppas jag att jag kan göra, säger hon om tisdagens 50 meter frisim.

Annons

Annons

Kanske bara frisim

För Sjöström är OS det stora målet i år och än så länge siktar hon enbart på att simma frisim i Tokyo. Hon har inte kunnat träna maxade armtag i specialdistansen fjärilsim ännu.

Jag har inte sagt helt nej till fjäril, men prio är att frisimmet ska funka hundraprocentigt, att jag ska kunna komma tillbaka till en bra nivå där, säger hon.
Jag har tidigare sagt att jag ser fram emot en tid när jag inte har 100 grenar att simma på ett mästerskap. För även om det är kul att simma många grenar, har jag gjort det på väldigt många mästerskap. Om jag kommer till ett mästerskap och bara kör två grenar – det är kanske läge för det nu.

Hon säger att det viktigaste för henne fram till OS är att fortsätta att utvecklas.

Jag har aldrig haft så stor utvecklingspotential så här nära ett OS. Det är en lång väg kvar att klättra uppför berget, det känns spännande.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!