-
+

Det här gäller för resor till och från Sverige

Kvinna med munskydd på flygplan. Arkivbild.
Kvinna med munskydd på flygplan. Arkivbild.
ResorTT

Inreseförbud, avrådan för icke nödvändiga resor till vissa länder och specifika karantänsbestämmelser från andra.

Turerna kring de svenska resereglerna och rekommendationer är många – vi reder ut vad som gäller just nu.

Annons

Annons

Avrådan från icke-nödvändiga resor

Utrikesdepartementet avråder från icke-nödvändiga resor till samtliga länder utanför EU, EES och Schengenområdet. Avrådan gäller till och med den 15 april.

Med icke nödvändiga resor avses besöks-och turistresor.

Avrådan grundar sig i att den fortsatta spridningen av coronaviruset påverkar förutsättningarna för det internationella resandet. Regeringen bedömer att den situationen kommer kvarstå i flera månader.

Avrådan för icke nödvändiga resor gäller även för Norge och Storbritannien. Den avrådan bygger på att den muterade varianten av coronaviruset fått stor spridning där. Avrådan avseende Storbritannien och Norge gäller tills vidare.

Tillfälligt inreseförbud

Det råder tillfälligt inreseförbud till Sverige från Norge, Danmark och Storbritannien. Syftet är att förhindra ytterligare spridningen av den muterade virusvarianten i Sverige.

Svenska medborgare, personer som bor eller arbetar i Sverige, samt personer med trängande familjeskäl undantas från inreseförbuden. Ytterligare undantag finns.

Inreseförbuden gäller till och med 14 februari.

Krav på negativt covid-19-test

För resenärer från Storbritannien krävs att man kan uppvisa ett negativt test för covid-19 för att släppas in i Sverige. Kravet gäller inte svenska medborgare.

Karantänsregler

För personer som befunnit sig i Storbritannien, Sydafrika, Brasilien eller Norge de senaste 14 dagarna gäller särskilda karantänsrekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Man ska testa sig för covid-19 så fort som möjligt efter ankomst till Sverige, samt igen på den femte dagen efter att man lämnat något av länderna. Har det gått mer än fem dagar sedan man anlänt är det viktigt att testa sig ändå.

Medan man inväntar svar ska man bete sig som om man vore smittad. Det vill säga stanna hemma och undvika nära kontakter med andra, minst i sju dagar efter ankomst till Sverige. Om man inte utvecklar symtom eller testar positivt under de sju dagarna kan man röra sig i samhället, men fortsatt följa de allmänna råden.

Även personer som bor med personer som varit i något av de utpekade länderna ska stanna hemma i väntan på dennes provsvar. Det gäller även förskolebarn och skolbarn.

Dessa särskilda rekommendationer beror på att det har rapporterats om omfattande spridning av nya virusvarianter av coronaviruset.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss