A-
A+

Det judiska livet i Sverige hyllades

Statsminister Stefan Löfven besökte synagogan i centrala Malmö inför förintelsekonferensen, som hålls på onsdagen.
Statsminister Stefan Löfven besökte synagogan i centrala Malmö inför förintelsekonferensen, som hålls på onsdagen.
SamhälleTT

Bilden av det judiska livet i Sverige måste nyanseras, anser Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet

Allt handlar inte om antisemitism.

Den judiska identiteten ska inte enbart vara förknippad med det negativa utan även det positiva, säger Verständig i samband med ett evenemang i synagogan i Malmö.

Annons

Annons

Under onsdagen arrangeras den internationella konferensen om hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism i Malmö, men dagen innan hölls evenemanget "En hyllning av det judiska livet i Sverige" i stadens synagoga.

Vi ska minnas Förintelsen och vi måste kämpa mot antisemitism, men samtidigt får vi inte glömma bort att det finns ett judiskt liv som är värt att skydda, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet och Judiska församlingen i Stockholm, till TT.

"Ställningstagande mot hatet"

Innan Verständig höll sitt avslutningstal hade exempelvis Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) och Nachman Shai, Israels minister för kontakter med judar i diasporan, varit uppe i talarstolen.

Löfven hyllade alla som för Förintelseöverlevarnas berättelse vidare.

Varje svensk jude som bär en kippa eller en davidsstjärna med stolthet är ett ställningstagande mot hatet, sade statsministern i sitt tal.

Det blir ofta ett fokus på exempelvis säkerhet, antisemitism, hot och attacker mot judar, men bilden av det judiska livet måste nyanseras, anser Aron Verständig.

Då finns det inte så mycket judiskt liv kvar om vi inte kan lyfta fram de positiva och glädjande aspekterna. Det är också ett internt arbete vi gör – den judiska identiteten ska inte enbart vara förknippad med det negativa utan även det positiva, säger han och fortsätter.
Vad har vi för bild av judar? Tittar man i skolböcker är det antingen ultraortodoxa judar eller så är det Förintelseöverlevare. Vid sidan av att det ska vara kul att vara jude och fira judiskt liv, behöver vi bli bättre på att visa upp en nyanserad bild av judiskt liv i Sverige.

Annons

Annons

Risk för tomma ord?

Konferensen i Malmö är en efterlängtad uppföljning av den som hölls i Stockholm för 21 år sedan och det är bra att den svenska regeringen har satt upp en rad konkreta åtaganden för framtiden, säger Verständig.

TT: Du är inte rädd för att det finns en risk att det bara blir tomma ord?

Jag tror absolut att det kommer hända en del saker och det finns en del konkreta löften från den svenska regeringen, i vart fall, som jag tycker är bra. Men det är klart att i sådana här sammanhang finns det alltid en risk och det är väldigt lätt att ställa sig på en scen och tala om att detta får aldrig ske igen eller liknande. Men det krävs att man hela tiden faktiskt vidtar konkreta åtgärder, säger Aron Verständig.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.