A-
A+

"Det kändes som att jorden öppnade sig"

En soldat bär en skadad man efter de senaste skalven i Hatay i Turkiet.
En soldat bär en skadad man efter de senaste skalven i Hatay i Turkiet.
Turkiet/SyrienTT-AFP

Ali Mazlum i den turkiska staden Antakya letade på måndagen efter döda anhöriga efter skalven för två veckor sedan, när marken började skaka igen.

Det kändes som att jorden öppnade sig för att svälja oss, säger han.

Annons

Annons

En ny kraftig jordbävning, med magnituden 6,3, inträffade i södra Turkiet på måndagskvällen.
En ny kraftig jordbävning, med magnituden 6,3, inträffade i södra Turkiet på måndagskvällen.

18-årige Ali Mazlum har bott i Antakya i tolv år. På måndagen var han ute med turkiska katastrofmyndigheten Afad och sökte efter sina anhöriga som omkom i skalven för två veckor sedan. Då kom ett nytt skalv.

En journalist från nyhetsbyrån AFP rapporterar om att människor drabbades av panik.

Du vet inte vad du ska göra … Vi tog tag i varandra och precis framför oss började väggarna rasa, säger Ali Mazlum.

Evakuerade sjukhus

Minst sex personer har omkommit i det nya skalvet. Närmare 300 personer har förts till sjukhus, enligt turkiska uppgifter. Vita hjälmarna i Syrien rapporterar att över 130 människor har skadats och att en del redan skadade byggnader har rasat i måndagens skalv klockan 20.04. Kort därefter följde ytterligare flera kraftiga skalv enligt turkiska myndigheter.

Minst två sjukhus har evakuerats, enligt turkiska medier, och sökinsatser har inletts för att hitta människor som har blivit instängda efter de nya skalven.

I skalven för två veckor sedan omkom närmare 45 000 människor, enligt officiella siffror från båda länderna. Siffran väntas stiga ytterligare.

Annons

Annons

"Slog undan fötterna"

En uppmaning om att hålla sig borta från kusten har hävts eftersom risken för en tsunami bedöms vara över. Men de nya skalven drabbade området hårt.

Vägen rörde sig som i vågor. Byggnaden rörde sig fram och tillbaka, bilarna från vänster till höger. Det slog undan fötterna, säger Mehmet Irmak, som har sovit i sin bil i två veckor efter det första skalvet.

Hjälporganisationen UOSSM har personal på plats vid Aqrabats sjukhus i syriska Idlibprovinsen, och uppger i ett videoklipp att skräckslagna patienter känt skalven och evakuerats utomhus.

Vi väntar på att patienter ska anlända då en del andra byggnader i området har kollapsat, säger Anas Al Kassem vid organisationen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.