A-
A+

Det ska gå snabbare att fängslas igen

Åter i fängelse. Den som missköter sig under villkorlig frigivning ska kunna omhändertas snabbare. Arkivbild.
Åter i fängelse. Den som missköter sig under villkorlig frigivning ska kunna omhändertas snabbare. Arkivbild.
SamhälleTT

Personer som släppts ur fängelset i förtid genom villkorlig frigivning kommer framöver att kunna återvända snabbare om de missköter sig.

Det blir ett viktigt verktyg för oss, säger Emma Ekstrand, enhetschef vid Kriminalvården

Annons

Annons

Den som friges villkorligt måste sköta sig under prövotiden – annars blir det fängelse igen. Men i dag kan det ta tid att gripa personer som misskött sig. För att så ska ske måste ett beslut fattas av övervakningsnämnden, först därefter kan Kriminalvården agera och besluta om att polis ska omhänderta personen.

På onsdag väntas riksdagen fatta beslut som ger Kriminalvården ökade befogenheter och möjligheter att föregå nämndens beslut genom att tillfälligt omhänderta villkorligt frigivna.

I de fall där det verkligen är en person som missköter sig allvarligt, kanske befinner sig i ett område där brottsoffret finns och där man absolut inte ska vara, det kan till exempel finnas risk för återfall i våld i nära relation, så kan vi fatta ett sådant här beslut på studs, säger Emma Ekstrand på Kriminalvården

Hon tror inte att lagändringen kommer att innebär några jättevolymer, men i fall som ovan beskrivet – där det föreligger akut fara för sig själv eller andra – ska polis kunna tillkallas i princip omgående.

Om Kriminalvården fattar ett tillfälligt beslut om ingripande ska övervakningsnämnden sedan i efterhand skyndsamt fatta ett formellt beslut i ärendet.

Lagändringarna ska träda i kraft den 1 oktober 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.