A-
A+

"Det vackra kan inte finnas utan det mörka"

Damien Chazelle skildrar nybyggarandan i det klassiska Hollywood på 1920- och 30-talen. Arkivbild.
Damien Chazelle skildrar nybyggarandan i det klassiska Hollywood på 1920- och 30-talen. Arkivbild.
NöjeTT

Damien Chazelles bioaktuella "Babylon" visar upp båda sidorna av drömfabriken i Hollywood.

De vackra sidorna kan inte finnas utan de mörka, säger regissören till TT.

Annons

Annons

Margot Robbie bärs runt i den omtalade inledningssekvensen i 'Babylon'. Pressbild.
Margot Robbie bärs runt i den omtalade inledningssekvensen i "Babylon". Pressbild.
Filmfotografen Linus Sandgren är ständig samarbetspartner till Damien Chazelle. Arkivbild.
Filmfotografen Linus Sandgren är ständig samarbetspartner till Damien Chazelle. Arkivbild.

Damien Chazelle har redan gjort en kärleksförklaring till filmstaden Los Angeles. "La la land" med Ryan Gosling och Emma Stone i huvudrollerna belönades med sex Oscar och befäste hans ställning som en av Hollywoods främsta unga visionära regissörer.

Chazelles nya film "Babylon", som får svensk biopremiär den 27 januari, handlar om Hollywood precis i skarven mellan stum- och ljudfilmen på 1920-talet. Nya stjärnor är på väg fram, de som inte klarar övergången till en ny teknik åker ut.

Det är en kompromisslös tid med chansen att bli stjärna över en natt, för att sedan kastas ut när man är slut. Stjärnorna bor i palats, medan de som vill upp bor i slummen alldeles bredvid och utnyttjas av industrin. Den paradoxen fascinerar Damien Chazelle, berättar han.

De vackra sidorna av Hollywood kan inte finnas utan de mörka. Det pågick samtidigt. Några av de rikaste personerna i Hollywood samsades med några av de fattigaste man kan tänka sig. De båda världarna behövdes av filmindustrin.

Extra intressant

Hollywoods avgrund bakom den flotta fasaden har varit känd och skildrats många gånger på film. Men just den här perioden är extra intressant, tycker Damien Chazelle.

Där i början hade inte fasaden blivit så flott än och det fanns ett slags vansinnighet som var synlig för alla att se. Den var inte undangömd och där samsades det omåttliga festandet och filterlösheten med alla som kom in med mycket pengar och skapade de klassiska filmerna, säger han.

Brad Pitt och Margot Robbie spelar huvudrollerna i "Babylon" som präglas av excesser och dekadens. Filmen är över tre timmar lång och inleds med en sekvens från en överdådig fest fylld av sex, fylla, knark – och en elefant, som samsas med hundratals statister.

Det var för att chockera folk. Jag gillar att jobba så att jag dukar upp anrättningen direkt i början så att folk får veta vad de ska få, så publiken snabbt kan se om det är något för dem, säger Chazelle med ett skratt.

Annons

Annons

Samarbetspartern Sandgren

Chazelle jobbar återigen med den svenske filmfotografen Linus Sandgren. De fann varandra inför arbetet med "La la land" och älskar att jobba tillsammans.

Det var kärlek vid första ögonkastet när vi träffades, säger Chazelle.

De delar kärleken till "gammaldags" analogt filmskapande med riktig film, fast hela tiden med en drivkraft att ta filmkonsten framåt.

Varje gång jag har kommit på idéer för scener som jag tyckte var galna, går han inte bara med på det utan gör det ännu galnare, säger Chazelle och skrattar.
Så vi utmanar varandra och har utvecklat ett riktigt partnerskap.

De är vänner även privat och Linus Sandgren är gudfar till Damien Chazelles barn.

Liksom det gamla "Babylon" raserades och byggdes upp gång på gång har affärsmodellen i Hollywood flera gångar krossats, för att återuppstå. Som när talfilm, färgfilm, tv, videon, betal-tv, "Star wars"- och superhjältefilmer och nu strömningstjänsterna ändrade spelplanen.

Flera har tolkat "Babylon" som Damien Chazelles inlägg i debatten om hur biograferna är på väg att dö ut när strömningstjänsterna tar över.

Men så är det inte. Han har en mer nyanserad bild av situationen.

Hollywood är alltid i förändring, vilket innebär att det i varje era finns någon del av Hollywood som dör medan något nytt föds. Den här cykeln av död och födelse speglar de 100 senaste åren av Hollywood och det kommer nog att se ut så i 100 år till.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.