-
+

Detta gäller när mästarlagets framtid avgörs

Göteborg FC:s försäsongsträning är i gång sedan förra veckan. På onsdagen avgörs om Häcken är berett att ta över klubben. Arkivbild.
Göteborg FC:s försäsongsträning är i gång sedan förra veckan. På onsdagen avgörs om Häcken är berett att ta över klubben. Arkivbild.
FotbollTT

Först en bomb, sedan en kovändning.

Nu kan mästarlaget Göteborg FC:s framtid avgöras – av Häcken.

Här är förutsättningarna inför Häckens årsmöte på onsdagskvällen.

Annons

Annons

Klockan 18 på onsdagskvällen börjar ett extrainsatt årsmöte för Häcken.

Den enda punkten på dagordningen: om Häcken ska ta över damallsvenska mästarklubben Göteborg FC eller inte.

Men vi börjar med lite bakgrund.

29 december: Bomben.

För alla utom en liten, invigd skara kom beskedet som en chock. Göteborg FC – som tagit SM-guld bara drygt en månad tidigare – skulle lägga ner elitverksamheten.

Peter Bronsman, klubbens ordförande och vd för storsponsorn Kopparbergs bryggeri, motiverade beslutet bland annat med att glappet till de stora lagen ute i Europa har blivit för stort. I stället var det dags för någon av Göteborgs stora herrklubbar att ta över stafettpinnen även på damsidan.

Nedläggningsbeskedet slog ner som en bomb i Fotbollssverige. Men det visade sig snart att klubbstyrelsens beslut definitivt inte var definitivt.

Annons

Annons

31 december: Kovändningen.

Bara två dagar efter chockbeskedet backade Göteborg FC. Det blir spel både i damallsvenskan och Champions League även 2021, meddelade styrelsen. Samtidigt efterlystes dock på nytt ett sammangående med en herrklubb.

13 januari: Räddningen?

Häcken, vars eget damlag spelar i division 2, meddelar att man från styrelsens håll gärna ser ett övertagande av Göteborg FC och den allsvenska serieplatsen.

Frågan ska avgöras på ett extrainsatt årsmöte den 27 januari – och därmed är vi framme vid den här veckan.

Vad händer nu?

Häcken håller ett extra årsmöte på onsdagskvällen. På torsdag förmiddag har Göteborg FC sitt ordinarie årsmöte, där Häckens ställningstagande lär bli den dominerande frågan.

Vilka bestämmer?

Häcken har drygt 900 röstberättigade medlemmar som ska ta ställning till styrelsens förslag.

I Göteborg FC handlar det om ett 40–50-tal personer enligt tidigare uppgifter från Peter Bronsman.

Vad händer vid ett ja från Häcken?

Först inte så mycket, eftersom GFC:s årsmöte dagen efter måste väntas in. Men vid ett ja från båda årsmötena tar Häcken över Göteborg FC och klubbens plats i både damallsvenskan och Champions League.

Rent formellt kvarstår dock GFC som förening under kommande säsong, eftersom serieplatsen är knuten till Göteborg FC:s organisationsnummer.

Vad händer med namnet, hemmaarenan och tröjorna?

Det är fortfarande inte helt bestämt. BK Häcken har redan ett damlag i division 2 och lagen får inte ha exakt samma namn.

Planen är att ge det damallsvenska laget någon form av tillägg i sitt namn, för att skilja det från division 2-laget. Målsättningen är dock att laget ska heta Häcken, spela i Häckens färger och dela hemmaarenan Bravida på Hisingen med klubbens herrallsvenska lag.

Kritiken

Häckens supporterförening Getingarna har, i alla fall inledningsvis, tagit emot förslaget med viss skepsis. Ordföranden Robin Heed har till exempel fört fram kritik mot hur Göteborg FC drivits och mot hur frågan om den eventuella nedläggningen hanterats av bland andra Peter Bronsman. Supportrarna har också anklagat den egna klubbledningen för att tänka kortsiktigt. Efter ett medlemsforum i förra veckan bedömde Robin Heed chanserna till ett ja som "50-50".

Vad händer vid ett nej?

Om Häckens medlemmar röstar nej skulle Göteborg FC:s framtid på nytt bli väldigt osäker.

Göteborg har visserligen flera stora herrklubbar till – som dock hittills nobbat GFC:s närmanden.

Ett nej från Häcken skulle troligen leda till förnyade kontakter med exempelvis IFK Göteborg och andra föreningar. I förlängningen kan det dock bli så att Göteborg FC trots allt läggs ner helt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss