A-
A+

Detta har hänt i krisande SBB

SBB steg som solen till räntorna höjdes. Arkivbild
SBB steg som solen till räntorna höjdes. Arkivbild
EkonomiTT

Från ett hajpat småspararbolag till ett krisande skuldberg. Här är bolagets dramatiska historia.

Annons

Ilija Batljan, tidigare kommunalråd i Nynäshamn (S), var vd för AP-fondsägda Rikshem, men fick lämna bolaget 2015. Då startade han Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) som inriktades på att äga fastigheter som inrymmer offentliga verksamheter.

Bolaget växte och noterades på Stockholmsbörsen. Aktien steg, och bolaget blev något av småspararnas favorit.

Den 29 november 2021 stod den som högst, över 59 kronor för B-aktien.

Sedan dess har inflation och stigande räntor skakat om fastighetsmarknaden. SBB hör till de fastighetsbolag som fått problem med de stigande räntorna och fastnat i en skuldfälla. SBB har på olika sätt försökt ta sig ur knipan. Både genom försäljningar och genom att ta in nya pengar i en nyemission.

Men frågor har funnits om bolagets ställning. På måndagen kom ett svar från kreditvärderingsbolaget S&P som sänkte SBB:s kreditbetyg till skräpnivå. Det gör att räntekostnaderna ökar märkbart för bolaget.

Styrelsen i bolaget kallades på måndagskvällen in för ett extra styrelsemöte, som bestämde att aktieutdelningen skulle skjutas upp och att den planerade nyemissionen skulle stoppas.

På måndagen rasade aktien runt 20 procent, och stod i drygt åtta kronor då börsen stängde. Fallet har fortsatt under tisdagen och inget har hörts av bolagets ledning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.