A-
A+

Digital konst såld för en halv miljard

“Everydays: The First 5,000 Days,' av Beeple såldes för en rekordsumma på auktionshuset Christie's.
“Everydays: The First 5,000 Days," av Beeple såldes för en rekordsumma på auktionshuset Christie's.
KonstTT

Annons

Annons

Aktionsfirman Christie’s sålde konstnären Beeples digitala kollage “Everydays: The First 5,000 Days" för motsvarande drygt 500 miljoner kronor. Enligt Christie's är det det högsta priset som betalats vid en auktion online. Aktionshusets konstexpert beskriver Beeple som "en rik man " och en av världens tre högst värderade nu levande konstnärer, uppger CNBC.

Christie's uppger också att detta är första gången som ett stort auktionshus använder tekniken "non-fungible token" (NTF) för att garantera ett digitalt konstverks autencitet. Det är också första gången som kryptovaluta används som betalning av ett konstverk på en auktion, skriver The Guardian.

NTF-tekniken är en så kallad blockkedjeteknik som används även för kryptovalutor som bitcoin och som gör att det inte går att kopiera verket.

Beeple, eller Mike Winkelmann, som han egentligen heter, har arbetat med sitt kollage sedan maj 2007 och gjort en digital bild varje dag. På Twitter beskriver han försäljningen som ett nytt kapitel i konsthistorien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!