A-
A+

Diktatorns order: Släck "helvetesporten"

'Helvetesporten' i Turkmenistan har brunnit i flera årtionden. Nu vill landets ledare att den ska släckas en gång för alla. Arkivbild.
"Helvetesporten" i Turkmenistan har brunnit i flera årtionden. Nu vill landets ledare att den ska släckas en gång för alla. Arkivbild.
TurkmenistanTT-AP-AFP

Elden i den stora naturgaskratern lär ha brunnit i 50 år. Nu beordrar Turkmenistans diktator experter att hitta ett sätt att släcka branden i kratern som brukar kallas "Porten till helvetet".

Annons

Annons

Turkmenistans diktator Gurbanguly Berdymuchammedov rider fram i en militärparad i september 2021. Arkivbild.
Turkmenistans diktator Gurbanguly Berdymuchammedov rider fram i en militärparad i september 2021. Arkivbild.
Människor besöker Darvaza-kratern mitt i Karakumöknen i Turkmenistan 2014. Arkivbild.
Människor besöker Darvaza-kratern mitt i Karakumöknen i Turkmenistan 2014. Arkivbild.

Branden i den konstgjorda Darvaza-kratern i Karakumöknen är skadlig för både miljö och hälsan hos människor som bor i området, säger Turkmenistans hårdföre ledare Gurbanguly Berdymuchammedov i statlig tv. Han hänvisar också till ekonomin.

Vi förlorar värdefulla naturresurser för vilka vi skulle kunna göra betydande vinster som kan användas till att förbättra livet för vårt folk, säger Berdymuchammedov, som leder ett av världens mest slutna länder.

Sovjetiskt misstag

Redan 2010 gjorde den kontroversielle presidenten ett försök att få experter att finna ett sätt att för gott släcka elden som har brunnit i kratern sedan en sovjetisk borroperation efter olja gick snett 1971. Av misstag träffade borren en håla med metangas, vilket fick borriggen att rasa ner och jorden under att kollapsa.

För att hindra farliga ångor från att spridas ska oljeborrarna ha bestämt sig för att bränna av gasen genom att tända eld på den, något man trodde skulle ta några veckor.

Sedan dess har det brunnit i kratern – och alla resultat att släcka elden har varit förgäves.

Annons

Annons

Turistattraktion

Senare forskning har dock ifrågasatt hur och när elden egentligen uppstod. Då Turkmenistan var under sovjetiskt styre fram till 1991, och både gas och olja sågs som eftertraktade naturtillgångar, belades all information kring Darvaza-kratern med sekretess.

Kratern som har en omkrets på 70 meter och ett djup på 20 meter är en populär turistattraktion i det centralasiatiska landet och kan ses lysa upp öknen lång väg i nattmörkret.

Gurbanguly Berdymuchammedov, som länge försökt nära en personkult kring sig själv på olika uppseendeväckande vis, har tidigare hållit en uppvisning vid den brinnande gropen. Då lät han sig filmas medan han körde runt den i hög fart i en pickup-bil.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.