A-
A+

Diplomater kallas hem från hotat Kabul

Webbkarta
Webbkarta
AfghanistanTT-AFP-Reuters

Huvudstaden Kabul är snart omringad av talibanerna.

Sverige meddelar att man tar hem delar av personalen från ambassaden i den afghanska huvudstaden, något även flera andra länder gör.

Annons

Annons

Igenbommade butiker i Lashkar Gah, där intensiva strider pågått mellan talibaner och afghanska säkerhetsstyrkor.
Igenbommade butiker i Lashkar Gah, där intensiva strider pågått mellan talibaner och afghanska säkerhetsstyrkor.

Stad efter stad faller i talibanernas offensiva blixtkrig. Striderna rasar allt närmare Kabul, den afghanska centralregeringens allt mer isolerade utpost.

Sveriges utrikesdepartement meddelade på fredagskvällen att delar av personalen skickas hem från Kabul.

Beskedet kom från utrikesminister Ann Linde (S) som meddelade att UD beslutat att begränsa personalstyrkan på ambassaden i Kabul.

"Det finns väl genomarbetade förberedelser för evakuering av ambassadens personal, vilket kan bli aktuellt med kort varsel. Säkerheten för personalen på ambassaden är högsta prioritet. Utrikesdepartementets särskilda krishanteringsgrupp är aktiverad", skriver Linde i ett mejl till TT.

Förstör dokument

Tidigare har Danmark och Norge meddelat att länderna tillfälligt stänger sina ambassader och skickar hem all personal, inklusive lokalanställda. Även Finland hämtar hem 130 personer från sin ambassad.

Tyskland skickar hem personal, bara de nödvändigaste medarbetarna blir kvar på plats, medan Frankrikes utrikesdepartement upprepar förra veckans uppmaning om att alla franska medborgare omedelbart ska lämna landet.

Beskeden kommer dagen efter USA:s beslut att skicka 3 000 soldater för att undsätta sin ambassadpersonal, som under tiden beordrats förstöra viktiga dokument och papper med amerikanska loggor på. De första trupperna anlände enligt flera medier på fredagen.

Annons

Annons

Nato i möte

Nato satt i toppmöte under dagen, och enligt de första beskeden från mötet sade försvarsalliansen att den formella och legitima afghanska regeringen ska understödjas "så mycket som möjligt".

Mötet leddes av generalsekreterare Jens Stoltenberg, där ett 30-tal sändebud deltog.

Men omvärldens reaktioner kan komma för sent.

På fredagen föll även provinshuvudstaden i Logar, Pur-e-Alam, som ligger drygt fem mil från Kabul.

Talibanerna har hundraprocentig kontroll. Inga strider pågår för närvarande. De flesta (ur det lokala styret) har flytt till Kabul, säger den lokala politikern Saeed Qaribullah Sadat i Pul-e-Alam.

Kabul inom kort?

Bedömare säger att det nu kan vara fråga om mycket kort tid innan talibanerna försöker erövra huvudstaden.

Logars fall kom bara timmar efter att Lashkar Gah, huvudstad i Helmandprovinsen i söder, kapitulerat. Även Qala-e-Naw i provinsen Badghis i nordväst ska ha tagits över.

Talibanernas blixtkrig inleddes för cirka två veckor sedan, när USA och dess allierade var i slutet av processen med att hämta hem sina soldater från det krigshärjade landet.

Den våldsamma extremiströrelsen har agerat snabbt och effektivt. I torsdags tog talibanernas styrkor över landets näst största stad, Kandahar i provinsen med samma namn och Ferus Koh i Ghorprovinsen. Även provinshuvudstäderna Ghazni och Herat har fallit, även om fortsatta stridigheter uppges pågå.

Utvecklingen i talibankontrollerande områden, med indikationer om inskränkta rättigheter för främst kvinnor och journalister beskrivs som "förskräcklig" av FN:s generalsekreterare António Guterres.

Det är särskilt förödande och hjärtekrossande att se uppgifter om att de svårvunna framstegen för afghanska flickor och kvinnors rättigheter slits bort, säger han i en pressträff.

Visst flygunderstöd

Rörelsen lär sikta in sig på den största staden i norr, Mazar-e-Sharif, dit president Ashraf Ghani nyligen flög för att försöka engagera lokala krigsherrar i försvaret av staden.

USA:s förhållningssätt gentemot utvecklingen i Afghanistan följs noggrant. Men försiktighet om nya insatser präglade utspelen i Washington DC.

Vi går ned till en mindre diplomatisk närvaro med anledning av det nuvarande säkerhetsläget, sade utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

Än så länge fortsätter dock USA, nu med bas utanför landet, att ge visst flygunderstöd till den afghanska regeringen.

Även Storbritannien skickar 600 soldater för att evakuera delar av sin ambassadpersonal.

Talibanerna kontrollerade de flesta delarna av Afghanistan mellan 1996 och 2001, då dess djupt konservativa styre störtades i den USA-ledda invasionen som följde på 11 september-attackerna mot USA:s östkust.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!