Disney kritiseras för "Mulan"-inspelning

Liu Yifei spelar huvudrollen i Disneys 'Mulan'. Arkivbild.
Liu Yifei spelar huvudrollen i Disneys "Mulan". Arkivbild.
FilmTT

Annons

Annons

Disney kritiseras för att ha spelat in den nya "Mulan"-filmen i delar av Kina där den kinesiska regimen anklagas för brott mot mänskliga rättigheter. Det rapporterar BBC.

I filmens eftertexter tackar Disney ett antal statliga enheter i Xinjiang, bland annat den statliga säkerhetsbyrån i staden Turpan. Enligt Kinaexperten Adrian Zenzm, som BBC har pratat med, har enheten som uppgift att driva omskolningsläger där uigurer hålls i förvar. I eftertexterna tackas också kommunistpartiets propagandaavdelning i Xinjiang.

I BBC-artikeln beskriver Adrian Zenzm Disney som "ett internationellt företag som gör vinst i skuggan av koncentrationsläger".

Enligt BBC uppskattas en miljon uigurer hållas fängslade i lägren. Läckta dokument och vittnesmål från överlevande uppger att fångarna är inlåsta, indoktrineras och straffas, uppgifter som Kina har avfärdat som "fake news".

Redan tidigare har fans i asiatiska länder bojkottat filmen efter att den Kina-födda skådespelaren Liu Yifei har stöttat Hong Kong-polisen, som har anklagats för våld mot demonstranter.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons