A-
A+

Distans gäller – även för fullvaccinerade

Med vaccin och festligheter är det lätt att glömma rekommendationerna. Arkivbild.
Med vaccin och festligheter är det lätt att glömma rekommendationerna. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Kräftskivor, surströmmingsfester och en och annan jobbtillställning brukar kunna lätta upp humöret när hösten närmar sig. Men fortfarande är det viktigt att hålla avstånd – och det gäller även den som är fullvaccinerad.

Annons

Annons

Vare sig vi vill det eller inte är hösten på väg, en årstid som brukar leda till att många tillbringar mer tid inomhus. Efter en sommar som för många har varit ett andningshål i coronalivets isolering kan det kännas tufft att än en gång hålla sig hemma och bara träffa en liten krets.

Bra skydd

Många har satt sitt hopp till att vaccineringarna ska få ett slut på coronapandemin som har lagt sig som en våt filt över det sociala livet.

Vaccinationen ger ju ett bra skydd. Du har ju mindre risk för smitta, att föra smittan vidare och framför allt att bli allvarligt sjuk säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Men ändå gäller samma rekommendationer för alla, oavsett om de har fått vaccin eller inte, och i nuläget finns inga planer på att göra olika rekommendationer för grupperna, men det finns en möjlighet att det ändras framöver.

Visst kan man tänka sig att ha lite olika rekommendationer i förlängningen, när alla har fått möjlighet att vaccinera sig, säger Sara Byfors.

Annons

Annons

Covidpass

Det finns inte heller i nuläget planer på att införa ett covidpass för att kunna visa exempelvis på restauranger och evenemang att man är vaccinerad, säger hon.

Men redan nu finns lite olika rekommendationer när det gäller den som kommer hem från en utlandsresa. Då rekommenderas testning för ovaccinerade, men inte för den som är fullvaccinerad sedan minst två veckor tidigare. Dessutom behöver en fullvaccinerad person inte stanna hemma om någon i hushållet är sjuk, men i det fallet kan det finnas olika regler regionalt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!