Djokovic tangerar Sampras rekord

Novak Djokovic avslutar året som tennisens världsetta för sjätte gången i karriären. Arkivbild.
Novak Djokovic avslutar året som tennisens världsetta för sjätte gången i karriären. Arkivbild.
TennisTT-Reuters

Serben Novak Djokovic kommer för sjätte gången i karriären att avsluta året som etta på tennisens världsrankning.

Därmed tangerar han en av sina barndomshjältars rekord.

"Att matcha honom är en dröm som går i uppfyllelse", säger Djokovic.

Annons

Annons

Mellan 1993 och 1998 var Pete Sampras världens bästa tennisspelare och sex år i rad toppade amerikanen världsrankningen vid årsskiftet. Det är ett rekord som han har varit ensam om fram till nu.

Spanjoren Rafael Nadal, som besegrade Novak Djokovic i finalen av Franska mästerskapen tidigare i höstas, var den ende som kunde hota Djokovic i kampen om förstaplatsen i år. Men den möjligheten försvann när Nadal nu valt att stå över nästa veckas ATP-turneringen i Sofia, Bulgarien.

39–3 i matcher

Den 33-årige serben får därför fira nyår som världsetta för sjätte gången (2011, 2012, 2014, 2015, 2018, 2020) i karriären. Hittills i år har Djokovic vunnit fyra titlar, bland annat Australian Open, och har imponerande 39–3 i matcher.

"Pete var en spelare som jag såg upp till när jag växte upp, så att matcha hans bedrift är en dröm som går i uppfyllelse", säger Djokovic till ATP-tourens hemsida.

Annons

Annons

Jagar Federer

Ett annat rekord som finns inom räckhåll är det totala antalet veckor på förstaplatsen. Novak Djokovic går på måndag in på sin 294:e vecka som världsetta, och har endast schweizaren Roger Federer, 310 veckor, före sig på listan. Om Djokovic behåller förstaplatsen fram till den 8 mars nästa år, går han om.

"Jag vill fortfarande bli en ännu bättre spelare, och förhoppningsvis nå fler framgångar och slå fler rekord i en sport som jag älskar av hela mitt hjärta", säger Novak Djokovic.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons