A-
A+

Djurgården jagar gruppseger – och fler miljoner

Djurgården firar ett av målen i mot Gent i Europa Conference League. På torsdag spelar klubben om gruppsegern borta mot Molde. Arkivbild.
Djurgården firar ett av målen i mot Gent i Europa Conference League. På torsdag spelar klubben om gruppsegern borta mot Molde. Arkivbild.
FotbollTT

Djurgården kan fortfarande snuva Häcken på SM-guldet, men alla tankar på allsvenskans upplösning läggs just nu åt sidan.

Mötet med Molde i Europa Conference League har väldig betydelse – sportsligt som ekonomiskt.

Har man chansen att vinna gruppen vill man självklart göra allt för lyckas med det, säger tränaren Thomas Lagerlöf.

Annons

Annons

Bosse Andersson, Djurgårdens sportchef. Arkivbild.
Bosse Andersson, Djurgårdens sportchef. Arkivbild.

Via 4–2-segern mot Gent för två veckor sedan säkrade Djurgården en plats i turneringens slutspel i vinter. Minst andraplats i gruppen innebär spel i 16-delsfinalen den 16 och 23 februari.

Tar Djurgården poäng mot Molde på torsdagskvällen är gruppsegern klar redan innan avslutningen hemma mot Shamrock Rovers i nästa vecka. Det skulle innebära att Djurgården står över 16-delsfinalen och går direkt in i åttondelsfinalen som spelas 9 och 16 mars.

Sportsligt får en gruppseger och spel i åttondelsfinalen stor betydelse – och även ekonomiskt. I reda pengar ökar det klubbens intäkter med nära sju miljoner kronor.

Att gå in en omgång senare, med tanke på hur fotbollsförhållandena är i början av februari här i Sverige, är en fördel. Ju senare man kan kliva in, ju fler träningar hinner man få i benen och desto fler matcher hinner man spela innan, säger Lagerlöf.

Färre träningar på Tele 2

Sportchefen Bosse Andersson ligger redan nu långt framme i planeringen inför vintern.

Vi har planerat försäsongen så till vida att vi åker på träningsläger. Vi får korrigera det efter förutsättningarna – om vi spelar i februari eller i mars – och ha beredskap för det, säger han.

Den 29 januari spelas VM-finalen i handboll på Tele 2 arena. Direkt efter VM läggs en ny konstgräsplan, som sedan ska inspekteras och godkännas av Uefa. Om Djurgården går in i 16-delsfinalen väntar hemmamatch den 23 februari.

Vi kan spela här. Man har lovat att om vi skulle spela hemma i februari ska allt vara iordningställt. Vi har inte mycket andra alternativ. Däremot kommer vi inte att kunna träna på arenan lika mycket som tidigare.

Djurgården blir sämst trea i allsvenskan och är därmed klart för minst kvalspel till Europa Conference League i sommar.

Det är en av våra målsättningar att vara med och slåss om Europa och när man infriar sina mål är man så klart väldigt glad. Vi har haft en jäkligt tuff säsong men har haft ett bra facit i Europa. Då är det klart att man vill vara med även året efter när man skaffat sig lite bättre förutsättningar, säger Andersson.

Framgång föder framgång. Djurgården har legat i svensk klubbfotbolls framkant i flera säsonger. Årets guldstrid och framgångarna i Europa har ökat klubbens attraktionskraft ett snäpp till.

Annons

Annons

"En attraktiv klubb"

Dessutom har ekonomin stärkts avsevärt. Enbart Europaspelet har ökat intäkterna med minst 57,5 miljoner kronor.

Vi känner att vi är en attraktiv klubb, att spelare vill komma till Djurgården. Det är skönt att veta att vi ska spela in Europa i februari eller i mars och i juli. Jag tror att någon spelare vill vara kvar och vara med om det äventyret och någon vill ansluta i stället för att gå till en annan klubb eller ett annat land, säger Andersson.

TT: Pratar ni redan nu med spelare som har utgående kontrakt?

Vi har en bra dialog med samtliga. Vi har 22 spelare på listan nu och några med utgående kontrakt. Det kan bli problematiskt för när vi går vidare får vi bara ersätta med tre spelare.

Djurgården vann rysaren hemma mot Molde med 3–2 sedan Joel Asoro avgjort på tilläggstid.

Tränaren Thomas Lagerlöf:

En tuff utmaning väntar, så klart. De har joggat hem norska ligan och är väldigt starka hemma. Ett bra fotbollslag. Vi visade nere i Belgien (1–0 mot Gent) att vi kan hantera riktigt bra lag även på bortaplan. Vi vet att det kommer att bli tufft, men vi går ut med ambitionen att försöka få med oss åtminstone en poäng, som är vad som krävs för att säkra gruppsegern.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.