Djurgårdens stjärna: "Inte bara ångest i år"

Olivia Schough förbereder sig för ännu en sista omgång där hennes Djurgården riskerar nedflyttning. Arkivbild.
Olivia Schough förbereder sig för ännu en sista omgång där hennes Djurgården riskerar nedflyttning. Arkivbild.
FotbollTT

Djurgården går ännu en gång in i den sista allsvenska omgången med vetskapen att laget riskerar att åka ur. Men även om förutsättningar är desamma, är känslan en annan.

Jag tar det mer med ro nu, i stället för bara med ångest som förra året, säger lagkaptenen Olivia Schough inför ödesmatchen.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Klockan 15 på söndag är det avspark i sista omgången av damallsvenskan i fotboll. Uppsala är redan klart för nedflyttning, men ovanför tabelljumbon är det desto jämnare. Tre lag – Piteå, Djurgården och Umeå – gör upp om att undvika den försmädliga elfteplatsen som innebär spel i elitettan 2021. Även Eskilstuna kan i teorin åka ur, men måste då förlora med nio mål i sin match mot just Umeå.

För Djurgården är situationen sorgligt bekant, då laget i fjol klarade sig undan nedflyttning med nöd och näppe. Men mycket är också annorlunda inför hemmamatchen mot jumbon Uppsala, där en seger behövs för att med säkerhet klara kontraktet.

Vi hade inte riktigt trott att det skulle bli så här i år igen. Vi har presterat mycket bättre i år, men ändå är vi där vi är, säger lagkaptenen Olivia Schough.
Och så har vi väl känt hela året egentligen. Jag har inte lagt så stor vikt vid att titta på tabellen, för det har känts stabilt. Det är klart att vi har velat ha poäng med oss i några matcher där vi har tagit ledningen och tappat i slutet. Men känslan i gruppen är väldigt bra i år och vi har fortsatt en stark tro på oss. Men vi insåg för några matcher sedan att det kommer bli tajt i botten i år igen.

Sju poäng mer

Förra året förlorade Djurgården 16 matcher och tog bara totalt 14 poäng. Inför säsongens sista omgång har laget redan samlat ihop 21 poäng, och bara åkt på tio förluster, men riskerar ändå att halka ur.

Den här säsongen har varit väldigt speciell. Det är väldigt många lag som har vunnit några matcher som man kanske inte trodde och sedan förlorat några som man kanske inte trodde. Det har blivit extremt jämnt, det är annorlunda mot förra året. Det säger en del om allsvenskans kvalitet, och det är väldigt kul att det känns som att alla kan vinna mot alla.

Säsongen är också speciell av mer uppenbara skäl. Coronapandemin gjorde att första omgången flyttades från början av april till slutet av juni, och det har nog gjort sitt till, säger Schough.

Corona har såklart påverkat oss alla. Men man har också känt att fotbollen betytt extra mycket, det har varit extra skönt att träna när man inte kan göra så mycket annat. Sedan fick vi en väldigt mycket längre försäsong än vi är vana vid, man kunde förbereda sig mer. Det har väl också gjort att det har blivit en jämnare nivå i år.

Annons

Annons

"Kanske låter konstigt"

Schough hade givetvis hellre slagits i toppen av tabellen. Samtidigt känner hon sig mer harmonisk nu jämfört med samma tidpunkt i fjol. Trots Djurgårdens knackiga form (fyra raka utan seger) blev hon nyligen utsedd till månadens spelare i allsvenskan, och imponerade också med två mål på två landskamper under den senaste EM-kvalsamlingen.

Det här är jäkligt spännande och kul också, även om det kanske låter konstigt när man fajtas i botten. Jag tar det med lite mer ro den här gången och försöker se det som en kul utmaning, i stället för bara med ångest som det var förra gången.
Jag vill inte jinxa något, men tron och förhoppningen är att vi klarar det.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons