A-
A+

Djurpark på randen till kollaps i pandemin

En bengalisk tigerunge på Tibor Tóths privata djurpark i Felsolajos i Ungern. Arkivbild.
En bengalisk tigerunge på Tibor Tóths privata djurpark i Felsolajos i Ungern. Arkivbild.
UngernTT-Reuters

Han har fött upp bengaliska tigrar och vita lejon med flaska. Men pandemin har satt stopp för besöken på Tibor Tóths privata djurpark och nu tvingas han fundera över hur mycket han skulle kunna sälja sina stora kattdjur för.

Annons

Annons

Som barn drömde Tibor Tóth om att ha mängder av djur omkring sig och hans liv förändrades för alltid den dagen han fick klappa en tigerunge.

Han säger sig också ha inspirerats av viltvårdsforskaren Joy Adamsons berömda bok "Född fri" som handlar om hur hon och hennes make uppfostrar den föräldralösa lejonungen Elsa. Kattdjuret släpptes som vuxen ut i den kenyanska vildmarken

Hundratals djur

De senaste 25 åren har Tibor Tóth förverkligat sin dröm genom att bygga och driva en privat djurpark i den ungerska staden Felsolajos. I dag finns där omkring 400 sällsynta djur, som året före pandemin lockade omkring 100 000 nyfikna besökare.

Men det senaste året har coronaviruset tvingat parken att hålla stängt lejonparten av tiden och Tóth har använt det mesta av sina besparingar. Nu måste han kanske sälja sina djur och medger att han högst motvilligt har skapat prislistor i sitt huvud. Men om det blir aktuellt tänker han absolut inte gå med på att separera några syskon.

Pandemin kom och påverkade oss negativt, säger han, medan han matar de bengaliska tigrarna Mohini och Begum med lite vispgrädde.
I dag vaknar vi oftast utan att veta var dagen ska ta oss och med en känsla av att det här kan vara slutet efter 25 år.

Annons

Annons

"Min passion"

Under årens lopp har Tóth uppfostrat 43 stora kattdjur, såväl vita lejon som vita tigrar. De har fötts upp med flaska och han påstår att de uppskattar människors sällskap.

Om jag stänger djurparken så stänger jag mitt eget liv. Det här är mitt liv, min dröm, min passion, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!