A-
A+

Dödade sin pappa med kniv och yxa – får vård

Södertörns tingsrätt dömer mannen för mord till rättspsykiatrisk vård. Arkivbild.
Södertörns tingsrätt dömer mannen för mord till rättspsykiatrisk vård. Arkivbild.
BrottTT

Oprovocerat gick mannen till angrepp mot sin pappa i hemmet och högg ihjäl honom med kniv och yxa.

Efter attacken i Skogås söder om Stockholm förra året döms han nu till rättspsykiatrisk vård.

Annons

Annons

Överfallet ägde rum på förmiddagen den 18 november förra året. Mannens mamma befann sig samtidigt i bostaden och blev vittne till händelsen.

Det är sammanfattningsvis ganska brutalt och omfattande våld som har utdelats. Av vad som framgår av förundersökningen är det en väldigt tragisk händelse, sade kammaråklagare Wictor Beyer i samband med att åtal väcktes.

Förberedde sig

Mannen, som är i 35-årsåldern, har själv berättat om angreppet under huvudförhandlingen i Södertörns tingsrätt. Där har han klargjort att han förberedde sig mentalt dagen innan och att hans avsikt var att döda pappan.

Attacken inleddes i köket där han angrep pappan med kniv. De båda hamnade sedan utanför huset, där pappan sedan hittades död av polisen som larmats dit av grannar. Mannen var då kvar på platsen och kunde gripas.

Något motiv till angreppet framgår inte i domen, men anhöriga till mannen har berättat att hans psykiska mående hade försämrats under hösten.

Annons

Annons

Straffvärdet livstid

Straffvärdet för mordet motsvarar enligt tingsrätten livstids fängelse, bland annat eftersom mordet skedde i mannens hem, att angreppet varit överraskande och oprovocerat samt att det var ett utdraget förlopp.

Den nu dömde mannen har dock genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han led av en psykisk störning vid tiden för mordet, och tingsrätten anser inte att det finns synnerliga skäl att döma mannen till fängelse. Påföljden bestäms därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Flera anhöriga ska även få skadestånd på 110 000 kronor vardera.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.