A-
A+

Döde Christos dröm kan uppfyllas

Den inslagna Triumfbågen i Paris är ett av Christos konstverk. På måndag tas 'emballaget' av igen. Arkivbild.
Den inslagna Triumfbågen i Paris är ett av Christos konstverk. På måndag tas "emballaget" av igen. Arkivbild.
KonstTT

Annons

Annons

Knappt ska Triumfbågen i Paris börja packas upp igen ur sitt "paket" förrän ännu ett av den avlidne konstnären Christos projekt är i gång. Monumentalkonstnärens dröm om att skapa ett jättelikt bestående konstverk i öknen utanför Abu Dhabi ser nu ut att kunna gå i uppfyllelse, skriver The Guardian.

Hittills har alla Christos och hans fru och samarbetspartner Jeanne-Claudes konstverk varit tillfälliga. Tillsammans slog de exempelvis in riksdagsbyggnaden i Berlin, fyllde Central Park i New York med 7 500 saffransfärgade "grindar" av tyg och ställde ut 3 100 blå- och guldfärgade paraplyer i en installation som pågick samtidigt i Japan och Kalifornien.

Men "Abu Dhabi Mastaba", skapat av 410 000 oljetunnor av stål, är tänkt att vara en permanent installation. Formen är inspirerad av historiska mastabor, eller "bänkar av lera", som trötta ökenresenärer kunde vila på. Mastaban ska bli 150 meter hög, 12 meter högre än den stora pyramiden i Giza, och är tänkt att förläggas till Liwaöknen, 16 mil söder om Abu Dhabi.

Människorättsorganisationer har dock uttryckt oro för att Förenade Arabemiraten skulle använda projektet som ett sätt att utöva "vit-tvätt" och vända uppmärksamheten från landets exploatering av migrantarbetare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.