A-
A+

Dödläge i Nordirland efter omvälvande val

Sinn Féins nordirländska ledare Michelle O'Neill lär nomineras till den brittiska landsdelens försteminister.
Sinn Féins nordirländska ledare Michelle O'Neill lär nomineras till den brittiska landsdelens försteminister.
StorbritannienTT-AFP

Det irländska nationalistpartiet Sinn Féin blev för första gången största parti i valet till Nordirlands regionala parlament och lovar en "ny era". Men det måste nå samsyn med de rivaliserande unionisterna för att få ta över stafettpinnen.

Annons

Annons

DUP-ledaren Jeffrey Donaldson spelar ett fortsatt högt spel med krav på den brittiska regeringen i en känslig brexitfråga.
DUP-ledaren Jeffrey Donaldson spelar ett fortsatt högt spel med krav på den brittiska regeringen i en känslig brexitfråga.

Sinn Féin, det irländska republikanska partiet som har som mål att återförena Nordirland med Irland, blev största parti i valet till församlingen Stormont i Belfast. Därför kommer det för första gången få möjlighet att nominera landsdelens försteminister.

Enligt Långfredagsavtalet från 1998 – som satte punkt för över 30 års våldsamheter i den nordirländska konflikten – ska den brittiska landsdelen dock styras i ett slags samlingsregering. Rivalerna i Demokratiska unionistpartiet (DUP) måste alltså vilja ta plats i nytt styre för att ett sådant alls ska kunna ta form.

"Folket har talat"

Sinn Féin får 27 av de totalt 90 mandaten i Stormont. DUP får 25 och Allianspartiet, som försöker hålla sig vid sidan om den traditionella uppdelningen mellan Irlandsvänliga nationalister och Londonsinnade unionister, får 17.

Folket har talat och nu är vårt jobb att dyka upp. Jag förväntar mig att andra också dyker upp, säger Sinn Féins ledare i Nordirland, Michelle O'Neill, som förväntas bli nominerad till försteministerposten.

Men DUP valde för bara några månader sedan att hoppa av den samlingsregering som de själva ledde. Det skedde i protest mot den brittiska regeringen och det så kallade Nordirlandsprotokollet, som behandlar gränsfrågor för den enda brittiska landsdel som har landgräns mot ett EU-land, det vill säga Irland.

Sinn Féins centrala ledning säger å sin sida att en folkomröstning om Nordirlands framtid kan bli aktuell inom fem års tid, men det är bara Storbritanniens regering som kan ta initiativ till en sådan folkomröstning.

Annons

Annons

Sändebud från London

Storbritanniens justitieminister Dominic Raab lyfter fram att 58 procent av de nordirländska väljarna röstade på partier som vill att Nordirland fortsätter vara en del av Storbritannien – och därmed "för stabilitet".

Jag anser att det är lika tydligt att den stabiliteten sätts på spel av problemen med Nordirlandsprotokollet, säger Raab.
Vi (den brittiska regeringen) vill se ett styre ta form i Belfast, att partierna går samman för att ge folket den stabiliteten.

Partierna har 24 veckor – ungefär ett halvår – på sig att komma överens om ett samlat styre. Annars väntar nyval.

DUP står fast vid att Nordirlandsprotokollet måste slopas. Partiet befarar att det försätter Nordirland i ett slags limbo mellan Storbritannien och EU. Den brittiska regeringen säger sig ännu vilja förhandla om detta med EU.

Storbritanniens minister med ansvar för Nordirlandsfrågor, Brandon Lewis, kommer att träffa partiledarna i Belfast på måndag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.