A-
A+

Dödlig sjukhusbrand i Rumänien

Räddningstjänst klättrar ut från intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Constanta.
Räddningstjänst klättrar ut från intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Constanta.
RumänienTT-AFP-Reuters

Minst sju personer har omkommit i en brand på ett sjukhus i sydöstra Rumänien. Branden är en i raden av tragedier som drabbat landets vårdinrättningar under pandemin.

Annons

Annons

Branden bröt ut under fredagen på en intensivvårdsavdelning för covidpatienter. Omkring hundra personer evakuerades.

Från officiellt håll sades först att nio personer omkommit, men det har sedan reviderats till ett något lägre antal.

Fem patienter hittades döda inne i sjukhuset, medan två andra avled när de fördes till andra anläggningar, säger Rumäniens inrikesminister Lucian Bode vid ett framträdande.

Rumänien går för närvarande genom en smittotopp där 12 000 nya covidfall registrerats på ett dygn och intensivvårdsavdelningar börjar fyllas på.

Utanför sjukhuset, som ligger i kuststaden Constanta, har reportrar talat med anhöriga till patienter som samlats. De kritiserar myndigheterna för att ha låtit sjukhuset förfalla.

I slutet av förra året omkom 15 personer i en sjukhusbrand i staden Piatra Neamt och i januari omkom fem i en liknande brand i Bukarest. I april miste tre patienter livet när respiratorerna slutade att fungera på ett annat sjukhus i huvudstaden.

Historien upprepar sig. Inget har gjorts för att göra sjukhusen bättre, säger en kvinna som uppger att hennes mamma är ett av dödsoffren i Constanta, till tv-kameror utanför sjukhuset.

Sjukhusets högsta chef Stela Halichidis har i ett första uttalande sagt att man i början av året förvisso upptäckte problem med elen och uppvärmningen i sjukhuset, men att dessa sedan åtgärdats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.