A-
A+

Dödliga sandstormar i Brasilien

Låga vattennivåer till följd av torkan i São José da Barra i Minas Gerais, som angränsar till São Paulo, i en bild från början av september.
Låga vattennivåer till följd av torkan i São José da Barra i Minas Gerais, som angränsar till São Paulo, i en bild från början av september.
BrasilienTT-AFP

Ihållande torka – i kombination med kraftiga vindar – har orsakat ovanligt kraftiga sandstormar som lett till minst sex dödsfall i delstaten São Paulo i Brasilien de senaste veckorna.

Annons

Annons

De kraftiga vindarna driver upp sand och andra partiklar från marken, och har bland annat fällt träd och fått bostäder att kollapsa.

Enorma orangea dammoln som med höga hastigheter sveper fram över landsbygden har synts till vid minst tre tillfällen sedan slutet av september.

På sätt och vis är de naturliga, men inte i den här omfattningen som vi har sett under 2021, säger meteorologen Estael Sias och fortsätter:
De är resultatet av en lång period av regnbrist, höga temperaturer och låg fuktighet.

Han gör bedömningen att naturfenomenen har koppling till klimatuppvärmningen, som gör att mer värme finns i atmosfären, som i sin tur omvandlas till energi som bidrar till extremväder som regn, storm, översvämningar, men också torka, kyla och hetta.

Brasilien upplever sin värsta torka på 91 år, vilket bland annat sänkt vattennivåerna i kraftverksdammar, som i sin tur gjort att elpriserna stigit.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.