Dödlighet vid ökat drickande slår ojämnt

Ökad alkoholkonsumtion har ojämna konsekvenser i samhället. Arkivbild.
Ökad alkoholkonsumtion har ojämna konsekvenser i samhället. Arkivbild.
VetenskapTT

Med ökad alkoholkonsumtion kommer fler alkoholrelaterade dödsfall. Men ökningen slår ojämnt mot befolkningen – de med lägre utbildningsnivå drabbas betydligt hårdare, visar en studie från Stockholms universitet.

Annons

Annons

Enligt Thor Norström, professor emeritus i sociologi vid Institutet för social forskning (SOFI) på Stockholms universitet, är det tydligt: en ökad alkoholkonsumtion kan kopplas till avsevärt mer allvarliga påföljder hos de med lägst utbildningsnivå.

"Mönstret är tydligt. Den alkoholrelaterade dödligheten ökar betydligt mer i gruppen med lägre utbildningsnivå än i den med högre utbildning när den totala alkoholkonsumtionen ökar", säger han i ett pressmeddelande.

Stor skillnad

Forskarna har delat in befolkningen i tre grupper: de som endast slutfört grundskolan, de med gymnasieutbildning samt de som även har högskoleutbildning. Slutsatserna gäller både vid dödsfall orsakade direkt eller indirekt av alkohol – som vid alkoholförgiftning eller alkoholrelaterade sjukdomar – och vid "våldsamma dödsfall" där alkohol ofta är en bidragande orsak, så som olyckor, mord och självmord.

Och skillnaden är markant, konstaterar forskarna. En ökning av alkoholkonsumtionen får närmare 14 gånger högre effekt för den alkoholspecifika dödligheten för de med lägre utbildningsnivå, jämfört med de med högre utbildning.

Annons

Annons

Fler riskfaktorer

Vad som ligger bakom mönstret är inte helt klarlagt. En förklaring kan vara att de med lägre utbildningsnivå generellt har fler riskfaktorer i övrigt.

"Tidigare studier har visat att exempelvis rökning är vanligare bland personer med lägre utbildningsnivå, och det förstärker troligen den skadliga effekten av alkohol. Så det är en mycket tänkbar förklaring", säger Norström.

Studien , som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Drug and Alcohol Review, uppges vara den första som mäter effekten på dödligheten i just olika utbildningsgrupper.

Under studiens mätperiod varierade alkoholkonsumtionen mellan 6,3 och 7,1 liter ren alkohol per år och invånare över 15 år. Då räknas all alkohol som sålts på Systembolaget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons