A-
A+

Dödssiffran stiger efter tyfon i Filippinerna

Antalet döda fortsätter att stiga efter tyfonen Rais.
Antalet döda fortsätter att stiga efter tyfonen Rais.
FilippinernaTT-AFP

Dödssiffran fortsätter att stiga efter tyfonen Rais framfart i Filippinerna. 388 personer har bekräftats döda efter den kraftigaste tyfon som har drabbat landet i år.

UD har inga uppgifter om skadade bland de svenskar som befunnit sig i området.

Annons

Annons

Rais drog in över Filippinerna den 16 och 17 december och Röda Korset har vittnat om "total förödelse" med bland annat sargade sjukhus och skolor. Närmare en halv miljon bostäder uppges ha förstörts.

Över 300 000 personer beräknas befinna sig i de evakueringsläger som upprättats och ytterligare 200 000 har fått söka skydd hos släktingar och vänner.

Behovet av hjälp är akut och på de populära turistöarna Siargao och Dinagat har över 100 personer blivit sjuka av vad som misstänks vara förorenat vatten.

Vi alla vet att dessa områden drabbades av vattenavbrott. Vissa områden har fortfarande kranvatten men rören har skadats och det finns risk för föroreningar, säger Maria Rosario Vergeire, biträdande hälsominister.

Flera platser har fått viktig infrastruktur förstörd av tyfonen, däribland el- och telekommunikationer, vilket gjorde att det inledningsvis var svårt att nå de 10–20 svenskar som enligt UD är i drabbade områden.

"Bland svenskarna som fortfarande befinner sig i de drabbade områdena vet vi att de allra flesta nu har fått kontakt med sina anhöriga", skriver UD i ett mejl till TT på måndagen.

"Vi har inga uppgifter om att några svenskar ska ha skadats eller avlidit till följd av tyfonen".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.