Dödsstraff för våldtäkt i Bangladesh

Protester mot sexuellt våld utanför parlamentet i Dahaka, Bangladesh 9 oktober.
Protester mot sexuellt våld utanför parlamentet i Dahaka, Bangladesh 9 oktober.
BangladeshTT-AFP

Bangladesh inför dödsstraff för våldtäktsdömda, meddelar landets regering.

Annons

Annons

Beskedet kommer efter flera dagar av protester, som spridit sig över landet efter det att en video av en gruppvåldtäkt blev viral i sociala media. Aktivisterna hävdar att bara en försvinnande liten andel av offren för sexualbrott någonsin får rättvisa.

Premiärministern, Sheikh Hasina, har även fått kritik internt av personer i partiets topp och anklagats för att inte agera mot sexualbrotten. Tidigare har maxstraffet för våldtäkt varit livstids fängelse.

Nationell ilska över frågan har sjudit sedan förra månaden, då medlemmar i det styrande partiets studentförbund greps och åtalades i ett annat våldtäktsfall.

Demonstranterna har krävt hårdare straff men även snabbare rättegångar. Vissa har även krävt premiärministerns avgång vilket är ovanligt då öppen kritik mot ledaren förekommer mer och mer sällan.

I Bangladesh har 23 personer avrättats, via hängning, sedan 2013 och åtminstone 1 718 personer är dömda till döden och väntar på att straffet ska verkställas, enligt en lokal grupp för mänskliga rättigheter.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons