A-
A+

Dödstalen stiger efter attacker i Kongo-Kinshasa

Kongo-KinshasaTT-AFP

Antalet människor som dödats i östra Kongo-Kinshasa fortsätter att stiga. Fler än 50 människor tros ha dödats i separata attacker i provinsen Ituri.

Annons

Annons

Minst 28 civila dödades under natten till måndagen i byn Boga och minst 22 i byn Tchabi, uppger organisationen Kivu Security Tracker, som följer utvecklingen i området. Enligt observatörerna är dödstalet det högsta i liknande attacker sedan man började följa utvecklingen 2017.

Attackerna verkar ha varit koordinerade.

Kongo-Kinshasas militär uppger att 53 personer dödats, uppgiften kommer sedan man förhört sig med lokala säkerhetsstyrkor. Den regionale parlamentsledamoten Gracien Iracan säger att 60 dödats:

Sju lastbilar anlände för att föra bort offren. De hittar fortfarande kroppar, medan många skadade gömmer sig i skogstrakter, alla som kunde flydde dit, säger Iracan.

Lokala ledare anklagar den militanta gruppen ADF för att ligga bakom attackerna. Uppgifterna har dock inte bekräftats från andra håll.

Den islamistiska extremistgruppen ADF har rötter i Uganda, men har utfört ett antal massakrer i regionen det senaste året. Men lokala myndighetspersoner säger att det är för tidigt att kunna bekräfta att ADF ligger bakom dåden. Andra konflikter kan ha utlöst attackerna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!