A-
A+

Dog efter sambons misshandel – fallet i HD

Högsta domstolen i Stockholm. Onsdagens förhandling hölls i Nacka tingsrätt med anledning av byggnationer. Arkivbild.
Högsta domstolen i Stockholm. Onsdagens förhandling hölls i Nacka tingsrätt med anledning av byggnationer. Arkivbild.
BrottTT

Kvinnan hade utsatts för omfattande våld när hon hittades död hemma i badrummet för drygt ett år sedan.

Nu ska HD avgöra om hennes sambo ska dömas för att ha mördat henne eller om det bara går att bevisa att han misshandlat henne grovt. Fallet kan bli vägledande för liknande våldsdåd.

Efter ett bråk en utekväll i Hudiksvall sommaren 2022 misshandlades kvinnan återigen av sin 51-årige sambo när paret kom hem till bostaden.

Utredningen visade att den 61-åriga kvinnan attackerats med slag, sparkar och knuffar. Det kraftiga våldet orsakade bland annat en svår hjärnskada och flera mycket svåra kroppsskador.

Dömdes först för mord

Först morgonen efter, då han sagt att han hittade sambon död, larmade mannen sin mamma och hennes make som senare ringde efter polis.

Han har varken erkänt eller nekat till våldet med hänvisning till minnesförlust på grund av kraftig berusning.

I tingsrätten fick mannen livstids fängelse för mord, men hovrätten för nedre Norrland ändrade det och dömde honom i stället endast för synnerligen grov misshandel till sju års fängelse.

Domstolen tog fasta på att rättsläkaren inte uteslutit att döden kunde ha orsakats av läkemedelsförgiftning, då höga halter antidepressiv medicin hittats i kvinnans kropp.

"Kullkastar allting"

Riksåklagaren (RÅ) överklagade till Högsta domstolen och vill att mannen döms för mord. Enligt RÅ har hovrätten gjort en allt för snäv bedömning av dödsorsaken och inte tagit in helhetsbilden.

Den kritik som kan riktas mot hovrätten är att de har låtit ett uttalande från rättsläkaren få så mycket tyngd att det kullkastar allting annat, säger byråchef My Hedström vid riksåklagaren till TT.

Högsta domstolen höll huvudförhandling i målet under onsdagen. Domen i målet, som blir vägledande för hur andra domstolar ska resonera vid liknande omständigheter, meddelas vid ett senare tillfälle.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.