A-
A+

Dom efter nollning på elevhem överklagas

Skolinspektionen har inlett en granskning av Lindeskolan sedan den fått kännedom om nollningen. Arkivbild.
Skolinspektionen har inlett en granskning av Lindeskolan sedan den fått kännedom om nollningen. Arkivbild.
UtbildningTT

Två av de ungdomar som dömts för ofredande efter en nattlig nollning på ett elevhem har överklagat tingsrättens dom. Deras motivering är att deltagandet var frivilligt.

Annons

Annons

Nollningen skedde i Lindesberg i augusti i fjol, natten till läsårets första dag. Nybörjareleverna väcktes av äldre elever och förmåddes att ställa upp på förödmjukande tävlingar, mer eller mindre avklädda. De fick också förklarat för sig att nollningen var en tradition som skulle hållas hemlig.

Men nollningen uppdagades och skolledningen gjorde en polisanmälan. Sju av de äldre eleverna dömdes för ofredande. Örebro tingsrätt skrev i domen att tävlingarna var förnedrande och att nybörjareleverna kände sig tvingade att delta.

Men enligt överklagandena ska det ha stått klart för nybörjareleverna att deltagandet var frivilligt, eftersom vissa avstod. Det borde också ha varit uppenbart att eventuella hotelser inte var allvarligt menade. Syftet var inte att kränka, utan att skapa bättre sammanhållning.

Skolinspektionen har inlett en granskning av Lindeskolan sedan den nyligen fick kännedom om nollningen. Lindeskolan har ett idrottsgymnasium med många inflyttade elever. Elevhemmet var obemannat natten när nollningen skedde.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!