A-
A+

Dom slår fast ensamrätt för Vapstens sameby

Tingsrättens dom i det så kallade Vapstensmålet handlar om en långvarig konflikt mellan två grupper samer i Tärnabytrakten. Arkivbild.
Tingsrättens dom i det så kallade Vapstensmålet handlar om en långvarig konflikt mellan två grupper samer i Tärnabytrakten. Arkivbild.
RennäringTT

Medlemmar i Vapstens sameby har ensamrätt att utöva renskötsel i samebyns område, slår Lycksele tingsrätt fast.

Därmed ändras den tidigare tingsrättsdomen, som underkände den nuvarande lagstiftningen.

Annons

Annons

Tingsrättens dom i det så kallade Vapstensmålet handlar om en långvarig konflikt mellan två grupper samer i Tärnabytrakten.

Endast den ena gruppen, bestående av ättlingar till nordsamer som tvångsförflyttades till Västerbotten på 1930-talet, är medlemmar i Vapstens sameby. Och medlemskap är enligt rennäringslagen en förutsättning för att få bedriva rennäring.

Den andra gruppen, medlemmar i föreningen Vapstens lappby bestående av sydsamer med djupa rötter i området, stämde samebyn och krävde tillbaka sin rätt till renskötsel. Sydsamerna har hävdat att de blivit nekade den rätten av både myndigheter i samband med att rennäringslagen infördes, och av nordsamerna som nekat dem medlemskap.

Första dom 2020

En första dom meddelades av Lycksele tingsrätt redan i februari 2020. Tingsrätten beslutade då att även sydsamerna, oavsett medlemskap i sameby, hade en på urminnes hävd grundad rätt att bedriva renskötsel. Enligt tingsrättens resonemang stred rennäringslagens krav om medlemskap i sameby mot grundlagen.

Men hovrätten beslutade att riva upp den domen och skicka tillbaka den till tingsrätten. Anledningen var att tingsrättsdomen hade beaktat skrivningar i den uppmärksammande Girjasdomen, som meddelades efter att huvudförhandlingen i Lycksele avslutats men innan dom meddelats, utan att berätta för parterna i målet om dessa överväganden.

"Tingsrätten hamnade i en speciell och ovanlig situation när Girjasdomen kom, men borde ha hanterat den genom att rådgöra med parterna i stället för att avgöra målet i befintligt skick", sade hovrättens ordförande Olof Hellström i ett pressmeddelande då i december 2020.

Annons

Annons

Endast samebyn

Efter att förhandlingen tagits om i tingsrätten meddelade Lycksele tingsrätt på fredagen en ny dom i målet. Denna gång är slutsatsen att endast medlemmar i samebyn har rätt att utöva renskötsel på området.

"De regler som införts vad gäller renskötseln har syftat till att åstadkomma en organiserad och mer lönsam renskötsel. Detta får anses utgöra ett godtagbart skäl för den införda regleringen av rätten att utöva renskötsel", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

"Ett bifall till yrkandet om delad rätt till renskötsel mellan kärande- och svarandeparterna är inte heller förenligt med gällande lagstiftning", skriver domstolen vidare.

Föreningen som stämde samebyn ska nu ersätta Vapstens sameby med rättegångskostnader på drygt 3,5 miljoner kronor, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Vi är extremt lättare över att tingsrätten har gått helt och håller på vår linje, säger Inger-Ann Omma från Vapstens sameby till SVT.

Enligt Erik Östergren, medlem i Vapstens lappby, är det sannolikt att domen kommer överklagas.

Mest troligt går vi vidare, säger han till P4 Västerbotten.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.