A-
A+

Domare godkänner ny åtalspunkt i Floyd-fallet

Ex-polisen Derek Chauvin, till höger, med sin försvarsadvokat Eric Nelson vid rättegången.
Ex-polisen Derek Chauvin, till höger, med sin försvarsadvokat Eric Nelson vid rättegången.
USATT

Den ex-polis som åtalas för att ha orsakat George Floyds död kan få en mildare dom. Det står klart sedan domaren i fallet godkänt ytterligare en åtalspunkt, för "third-degree murder", som likställs med dråp.

Annons

Annons

Ex-polisen Derek Chauvin var den som satte sitt knä mot George Floyds hals under ett brutalt ingripande i USA i maj i fjol. Han står redan åtalad på två dråprelaterade punkter, "second-degree murder" och "second-degree manslaughter" som ger strängare straff om han döms.

Sköts upp

Rättegången inleddes under onsdagen, med att domaren började utse en jury i fallet, men sköts upp en dag eftersom en appellationsdomstol bedömde att en tredje åtalspunkt bör fogas till åtalet.

Jag måste följa riktlinjerna, sade domaren Peter Cahill.

44-årige Derek Chauvin nekar till brott, men döms han på de allvarligare punkterna väntar upp till 40 år i fängelse. Den nyligen tillfogade åtalspunkten kan ge upp till 25 års fängelse. Vanligtvis används åtalspunkten dråp, "third-degree murder" i fall där handlingen anses ha utförts mot en grupp människor och inte en enskild individ.

Åtalspunkten ses som en seger för åklagarna i fallet, som har velat lägga till en mildare åtalspunkt om Chauvin inte blir fälld av juryn på någon av de två första punkterna. Domaren har hittills utsett fem av de tolv juryledamöter som behövs för att rättegångsförhandlingarna ska ta sin början.

Annons

Annons

"Kan inte andas"

Den 46-årige George Floyd var obeväpnad när han i maj förra året greps misstänkt för att ha försökt att använda falska sedlar. I ett videoklipp från ingripandet i Minneapolis hörs den handfängslade Floyd upprepade gånger ropa att han inte kan andas. Efter över åtta minuter under Chauvins knä tystnade han.

En privatbeställd obduktion har visat att Floyd dog av kvävning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!