A-
A+

Domare om Bolsonaro-krav: Bisarrt, bedrägligt

Bolsonaro-anhängare protesterar mot valresultatet i Brasília. Bild från mitten av november.
Bolsonaro-anhängare protesterar mot valresultatet i Brasília. Bild från mitten av november.
BrasilienTT

"Bisarrt och otillåtet". Det kallar Brasiliens valmyndighet presidentpartiet PL:s försök att kullkasta resultatet i valet. Partiet måste till och med betala böter för "dåliga avsikter".

Annons

Annons

Alexandre de Moraes, HD-domare och ordförande för Brasiliens valmyndighet. Arkivbild.
Alexandre de Moraes, HD-domare och ordförande för Brasiliens valmyndighet. Arkivbild.

PL (Partido Liberal) ansökte i tisdags hos valmyndigheten TSE om att rösterna från över hälften av röstningsmaskinerna i valet skulle strykas. Skälet skulle vara att dessa maskiner, av äldre snitt, inte har lika hög valsäkerhet som de modernaste modellerna i Brasiliens helelektroniska röstsystem.

TSE svarade med att PL inom ett dygn måste komplettera begäran, bland annat om det gällde båda valomgångarna eller bara den sista.

"Bedräglig redogörelse"

Det vägrade partiet, vilket fick TSE:s ordförande Alexandre de Moraes att reagera hårt.

"Klagandes fullständigt dåliga avsikter i denna bisarra och otillåtna begäran framgår tydligt, både i vägran att bygga ut ansökan och i den totala frånvaron av några som helst bevis för oegentligheter samt en helt och hållet bedräglig redogörelse", skriver domaren.

I sitt domslut beordrar de Moraes också myndigheter att strypa PL:s partibidrag i väntan på betalning av 23 miljoner real, motsvarande 45 miljoner kronor, i böter för "litigância de má-fé", vilket kan översättas ungefär "processande med dåliga avsikter".

TSE har sedan tidigare fastställt att Bolsonaro förlorade valet, med 49,1 procent av rösterna mot socialdemokraten Lula da Silvas 50,9 procent. Men om man räknat bort röster som PL ville så blir resultatet omvänt.

Annons

Annons

Kan inte ha byxor

Partiets begäran tolkas därför som ett desperat försök av den högerextreme presidenten att inte behöva lämna sin post. Hittills har han inte uttryckligen erkänt sig besegrad efter valet i slutet av oktober, utan i stället gömt sig i residenset Alvorada i Brasília.

Vicepresident Hamilton Mourão förklarade för en vecka sedan att Bolsonaro inte visar sig offentligt eftersom han har rosfeber, och därför inte kan ha långbyxor på sig.

Bolsonaro har länge pratat om att det helelektroniska röstningssystem som Brasilien använder sedan 1990-talet öppnar för fusk. I likhet med förebilden Donald Trump i USA, som hävdar fusk i valet där 2020, har han dock aldrig lagt fram några bevis.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.