A-
A+

Domare slår till mot Apples betalsystem

Apples vd Tim Cook och domare Yvonne Gonzalez Rogers under rättegången i Kalifornien i maj. Arkivbild.
Apples vd Tim Cook och domare Yvonne Gonzalez Rogers under rättegången i Kalifornien i maj. Arkivbild.
USATT-AFP-Reuters

Bolaget Apple drabbades av ett rejält bakslag i en domstol i Kalifornien. Apple kan inte länge förhindra bolag att kringgå den betalningsmodell som Apple skapat.

Motparten överklagar, då den anser att Apple försöker få monopol.

Annons

Annons

Den utdragna rättstvisten mellan Apple och speltillverkaren Epic har avgjorts i en domstol i USA. Tvisten rör bland annat betalsystem för appar.

Apple kastade ut Epics spel "Fortnite" sedan spelutvecklaren kringgått betalningsmodellen i App store, där Apple beräknats få 30 procent av vinsten.

Domaren fastslog på fredagen att Apple inte kan hindra bolag att kringgå betalningsmodellen som Apple skapat. Teknikjätten kan inte heller hindra att bolagen bakom appar har direktkontakt med sina kunder.

Domen kommer efter en tre veckor lång rättegång i maj.

Domare Yvonne Gonzalez Rogers i domstolen Northern District of California i San Ramon konstaterar samtidigt att Apple inte bryter mot antitrustlagar och att bolaget därmed inte försöker nå monopol.

Men i ytterligare ett bakslag för Apple säger domaren att teknikbolaget "har dolt viktig information för konsumenter och aktivt hindrat konsumenter att göra egna val".

Domslutet kan innebära att Apple tvingas öppna App store för produkter och tjänster som då inte går via Apple på samma sätt som i dag.

Speltillverkaren Epic väljer, trots utslaget, att överklaga domen. Epics vd Tim Sweeney skrev på sociala medier på fredagen att anledningen är att Apples dominans inte karakteriserades som ett monopol.

Apple har inte meddelat om domen ska överklagas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!