Döms till 9,5 års fängelse efter krogbråk

En 19-årig man i Uppsala döms för mord på en jämnårig man.
En 19-årig man i Uppsala döms för mord på en jämnårig man.
BrottTT

En 19-årig man döms för knivmordet på en jämnårig man i Uppsala tidigare i år. Han döms till nio år och sex månaders fängelse.

Annons

Annons

I domen från Uppsala tingsrätt framgår det att den dömde och brottsoffret inte kände varandra sedan tidigare när de natten till den 16 maj träffades på en restaurang i centrala Uppsala och började bråka. De gick iväg för att göra upp i en gränd, där en av dem knivhöggs.

Påträffades blödande

Senare mötte en väktare den knivskurne mannen när han blek och blodig kom stapplande ut ur gränden. Väktaren ringde efter ambulans, som förde mannen till sjukhus. Två dagar senare avled han.

Den åtalade mannen greps och häktades kort efter dådet. Han åtalades i augusti för i första hand mord, i andra hand för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Mannen har erkänt knivhugget, men hävdar att det var en olyckshändelse. Han har under rättegången sagt att han plockade upp ett blänkande föremål från gatan och petade till den andre för att skrämma honom, utan någon intention att skada. Sedan gick han därifrån, men hade då inte sett något blod och kände inte att han i det läget hade åstadkommit någon skada.

Annons

Annons

Uppsåtligt brott

I efterhand säger han att det kanske gick så illa eftersom den andre mannen sprang iväg och halkade, vilket kan ha förvärrat skadan.

Tingsrätten konstaterar att den nu dömde uppsåtligen berövade den andre mannen livet och ska dömas för mord. Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet begick han inte gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning och lider inte av en sådan.

Åklagaren Kristoffer Sahlin har yrkat att mannen ska dömas till 10-14 års fängelse och nu döms han alltså till 9,5 års fängelse för mord. Tingsrätten har beaktat att han var 19 år när brottet begicks.

Han ska också betala drygt 300 000 kronor i skadestånd till fyra personer som ingår i brottsoffrets krets av nära anhöriga.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons