A-
A+

Domslut visar: Möjligt att vabba i utlandet

Även de som distansarbetar från utlandet kan ha möjlighet att 'vabba' när barnen är sjuka. Enligt ett domslut omfattas en kvinna i Sydafrika av socialförsäkringen. Arkivbild.
Även de som distansarbetar från utlandet kan ha möjlighet att "vabba" när barnen är sjuka. Enligt ett domslut omfattas en kvinna i Sydafrika av socialförsäkringen. Arkivbild.
SocialförsäkringTT

Annons

Annons

Den som jobbar på distans kan omfattas av den svenska socialförsäkringen även om den arbetar i utlandet, framgår av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen, skriver tidningen Publikt.

Det berörda fallet handlar om en kvinna som fått grönt ljus av sin svenska arbetsgivare att arbeta på distans från Sydafrika. När hon sedan ansökte om tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn nekades hon av Försäkringskassan.

Förvaltningsrätten gav däremot kvinnan rätt. Försäkringskassan överklagade saken hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen – den högsta instansen – men även den gav kvinnan rätt.

Det öppnar för att flera distansarbetare i utlandet kan komma att omfattas av socialförsäkringen. Men då måste arbetet anses vara "förvärvsarbete i verksamhet här i landet" och ska avgöras i varje enskilt fall, enligt domen.

Arbetets karaktär, arbetsgivarens verksamhet i Sverige och var arbetstagaren är anställd ska även vägas in.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.