A-
A+

Domstol stoppar rysk människorättsorganisation

Anhängare till människorättsorganisationen Memorial utanför Högsta domstolen i Moskva på tisdagen.
Anhängare till människorättsorganisationen Memorial utanför Högsta domstolen i Moskva på tisdagen.
RysslandTT-AFP

Högsta domstolen i Ryssland har beslutat att stänga ned den välkända ryska människorättsorganisationen Memorial, skriver organisationen i sociala medier.

Memorial anklagas bland annat för att rättfärdiga terrorism.

Annons

Annons

Memorial framställer lögnaktigt Sovjetunionen som en terroriststat, påstod Aleksej Zjafjarov från åklagarmyndigheten i rättssalen i Moskva på tisdagen, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Memorial bildades 1989 med syfte att bevara minnet av offer för politiskt förtryck under Sovjettiden och har med åren kommit att arbeta mot repression på bredare front. Memorial hjälper exempelvis terror- och tortyroffer att gå vidare till Europadomstolen, när möjligheterna att få rätt i ryska domstolar har uttömts.

Organisationen är sedan tidigare dubbad som "utländsk agent", en benämning på medier och andra organisationer som Kreml anser ägnar sig åt politisk verksamhet med stöd av utländsk finansiering. Den av omvärlden kritiserade lagen har slagit hårt mot civilsamhället och kan leda till drastiska inkomstförluster och höga böter. I praktiken slår dubbningen undan benen på organisationen i fråga.

Ökat förtryck

En av anklagelserna i Högsta domstolen mot Memorial är att organisationen inte har följt kraven som följer med att ha klassats som "utländsk agent", exempelvis att man inte tydligt skrivit ut att organisationen har fått denna benämning. Andra anklagelser handlar om att organisationen "rättfärdigar terrorism".

Företrädare för Memorial har avfärdat anklagelserna som absurda och politiskt motiverade.

"Vi kommer att bestrida Rysslands högsta domstols beslut på alla möjliga sätt. Och vi kommer att hitta lagliga sätt att fortsätta vårt arbete", säger Memorial i ett uttalande.

Utanför domstolen i Moskva samlades aktivister tidigare under tisdagen för att visa sitt stöd för organisationen och enligt AFP greps tre personer.

Annons

Annons

Två rättsprocesser

Domstolsförhandlingen rör en av två rättegångar som just nu pågår mot Memorial. Även i det andra fallet, som rör människorättscentret Memorial, anklagas man för att rättfärdiga terrorism och extremism.

Åtalen mot Memorial är två i raden av Moskvas rättsliga nedslag mot människorättsorganisationer, oberoende medier och oppositionella grupper och personer. De senaste åren har det politiska förtrycket successivt skruvats upp i Ryssland.

Det kanske mest kända exemplet är förgiftningen och det efterföljande fängslandet av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Memorial har kartlagt antalet politiska fångar i Ryssland och larmat om att det är rekordstort.

"Tragisk utveckling"

Nyligen blockerades hemsidan OVD-Info, som dokumenterar politisk förföljelse och godtyckliga frihetsberövanden. Organisationen blev i höstas även den klassad som "utländsk agent".

Högsta domstolens beslut får hård kritik från omvärlden, däribland från USA, Frankrike och Europarådet.

"Upplösandet av Memorial är förödande nyheter för det ryska civilsamhället", säger Europarådets ordförande Marija Pejcinovic Buric i ett uttalande.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar beslutet:

"Tragisk utveckling. Det betyder att ryssar kommer att förlora en viktig kunskapskälla till sin historia", skriver Linde på Twitter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.