Domstol stoppar viten om krogträngsel

Förvaltningsrätten upphäver tre vitesbeslut från kommunen om trängsel och coronarisker på en restuarang i centrala Göteborg. Arkivbild.
Förvaltningsrätten upphäver tre vitesbeslut från kommunen om trängsel och coronarisker på en restuarang i centrala Göteborg. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Flera vitesförelägganden med koppling till coronarisker på en restaurang i Göteborg upphävs nu av förvaltningsrätten. Kommunens beslut har varit för oklara, eller saknat stöd i lagtexten, anser domstolen.

Annons

Annons

Restaurangen i centrala Göteborg har överklagat tre vitesbeslut från kommunens miljö- och klimatnämnd.

Nu får krogen rätt på alla punkter, "trots trängsel och risk för smittspridning av covid-19", skriver förvaltningsrätten i ett pressmeddelande.

Ett föreläggande som är kopplat till att någon kan tvingas betala vite måste vara klart och tydligt utformat, så att man vet vilka åtgärder som krävs, framhåller domstolen.

I ett fall anser domstolen att miljönämndens vitesbeslut om att förhindra trängsel helt enkelt var för oprecist.

I ett annat beslut ville miljönämnden tvinga restaurangen att stänga fem timmar tidigare, och hänvisade till tidigare möten om nämndens krav. Men nämnden har inte lämnat någon dokumentation från dessa möten, och själva föreläggandet var oklart formulerat, enligt förvaltningsrätten.

I ett tredje ärende vill miljönämnden att dess inspektörer ska släppas in omedelbart vid kontroll av trängsel på restaurangen. Vitet föregicks av att inspektörerna en gång fick vänta utanför i en och en halv minut. Men lagtextens krav om tillträde för inspektion säger inte att det måste ske omedelbart, enligt förvaltningsrätten.

Restaurangen har fått vitesförelägganden om sammanlagt en halv miljon kronor under sommarens trängselkontroller, skriver Göteborgs-Posten .

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons