A-
A+

Domstol: Tjeckiska krogar måste få öppna

Bilar vid gränsen Tjeckien-Polen i tisdags. Från nästa vecka öppnar de båda länderna för ömsesidig turism.
Bilar vid gränsen Tjeckien-Polen i tisdags. Från nästa vecka öppnar de båda länderna för ömsesidig turism.
TjeckienTT-Reuters

Efter att länge ha varit ett av världens hårdast drabbade länder är covid-läget nu relativt ljust i Tjeckien. Nu tvingar en domstol landet att lätta på restriktionerna på måndag.

Annons

Annons

Annons

Annons

Restauranger har bara fått servera utomhus sedan den 17 maj. Men det blev en krogsugen tjeck så ilsk över att hen stämde myndigheterna – och vann. Landets högsta förvaltningsdomstol har beslutat att inomhusservering kan återupptas den 31 maj, snarare än i mitten av juni som regeringen hade bestämt.

Jag är inte helt nöjd med en så radikal öppning på en gång, säger hälsominister Adam Vojtech.
Om det inte vore för domstolsutslaget skulle jag ha velat hålla fast vid den 14 juni.

På måndag öppnar även exempelvis allmänna bad och kasinon. Åskådarantalet på idrotts- och kulturevenemang höjs. Och inte minst släpps turister in. Men bara från sju EU-länder som Tjeckien kommit överens om ömsesidiga regler med – Kroatien, Polen, Slovakien, Slovenien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Tjeckien ligger tvåa i världen, efter Ungern, i statistiken över covid-döda per miljon invånare. Men i senaste listan från EU:s smittskyddsenhet (ECDC) ligger landet i unionens undre halva vad gäller smittspridning just nu.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss