A-
A+

Domstols-ja till nätregler

En kvinna utanför en av ingångarna till EU:s domstol i Luxemburg. Arkivbild.
En kvinna utanför en av ingångarna till EU:s domstol i Luxemburg. Arkivbild.
EUTT:s korrespondent

Reglerna för upphovsrätten på nätet är förenliga med yttrande- och informationsfriheten, anser EU:s domstol. Utslaget gillas ändå av nätaktivister, som ser det som en framgång i kampen mot uppladdningsfilter.

Annons

Annons

I sitt utslag på tisdagen avslår domstolen ett klagomål från Polen mot de nya EU-regler som drevs igenom 2019 efter en stundtals väldigt infekterad debatt.

Striden har gällt artikel 17 i reglerna – under processen tidigare numrerad som nummer 13 – som ledde till långa och hårda diskussioner när det nya direktivet diskuterades i EU-parlamentet och EU:s ministerråd.

Kritikerna har ansett att delar av reglerna tvingar fram införandet av uppladdningsfilter, med tanke på det ansvar som åläggs nätsajterna att ha koll på att inte material läggs ut olagligt på sociala medier och liknande.

Domstolen menar dock att direktivet innehåller tillräckliga skyddsåtgärder för att garantera en "rättvis balans" mellan yttrandefrihet och upphovsrätt.

Samtidigt manar man emellertid EU-länderna att vara noggranna för att se till att balansen upprätthålls.

EU-parlamentsledamoten Patrick Breyer från det tyska Piratpartiet kallar därför utslaget för en "delseger mot internet-censuren".

"Dagens utslag av EU:s domstol ställer hårda krav på uppladdningsfilter som knappast kan uppfyllas av dagens opålitliga filteralgoritmer", skriver Breyer i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.