Douglas Stuart får Bookerpriset

Skotske Douglas Stuart tilldelas Bookerpriset. Pressbild.
Skotske Douglas Stuart tilldelas Bookerpriset. Pressbild.
LitteraturTT

Den skotske författaren Douglas Stuart tilldelas det prestigefyllda Bookerpriset för sin roman "Shuggie Bain".

Annons

Annons

Annons

Annons

"Shuggie Bain" utspelas i Glasgow på 1980-talet och är författarens debutroman. Den 44-årige Douglas Stuart var en av sex nominerade och tilldelas prissumman på 50 000 pund, motsvarande ungefär 570 000 kronor.

Romanen bygger på författarens egen uppväxt med en alkoholiserad mor. Douglas Stuarts egen mor dog när han var 16 år gammal.

Min mamma skulle ha varit överlycklig och jag tror att hon hade varit stolt, sade pristagaren i ett känslosamt tal.

Han tillade att hans uppväxt i Glasgow varit "den största inspiration jag haft i mitt liv".

Det prestigefyllda brittiska litteraturpriset har delats ut sedan 1969 och tilldelas varje år den författare som enligt juryn har gett ut den bästa romanen med engelska som originalspråk, oavsett författarens nationalitet.

"Shuggie Bain" är ämnad att bli en klassiker. Det är en rörande och nyanserad skildring av en snäv social miljö, dess människor och värderingar, säger Margaret Busby, Bookerprisjuryns ordförande, enligt Reuters.

Förra året tilldelades två författare priset, trots att det egentligen går emot reglerna. Den kanadensiska författaren Margaret Atwood fick priset för "Gileads döttrar" och den brittiska författaren Bernardine Evaristo för "Girl, woman, other". Årets prisceremoni hölls digitalt på grund av coronapandemin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons