#draåtskogendittarsle – Wiens kampord mot terror

En militärpolis bevakar en gata i Wien i Österrike efter terrorattacken i måndags kväll då fyra personer dödades och ett tjugotal personer skadades. Arkivbild.
En militärpolis bevakar en gata i Wien i Österrike efter terrorattacken i måndags kväll då fyra personer dödades och ett tjugotal personer skadades. Arkivbild.
ÖsterrikeTT

Människor har samlats under hashtaggar som #prayforlondon och #jesuisCharlie efter tidigare terrordåd i Europa. I Österrike är det orden "schleich di, du oaschloch" (dra åt skogen, ditt arsle) som gäller – inspirerade av ett vittnes ilskna reaktion mot terroristen mitt under attacken.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Många blev vittnen till terrorattacken i den österrikiska huvudstaden Wien, där en beväpnad 20-årig man attackerade flera platser i den centrala staden och dödade fyra personer. Ett av vittnena blev så upprörd när han såg vad som hände, att han på bred dialekt ska ha ropat "schleich di, du oaschloch" mot terroristen – wiensk slang som betyder ungefär "dra åt skogen, ditt arsle".

"Typiskt Wien"

Nu har uttrycket fått stor spridning på sociala medier, som hashtagg på Twitter och på profilbilder på Facebook. Det säljs även t-shirtar med citatet på. Orden har blivit något att samlas kring, något som kan roa lite mitt i all sorg och ilska, och något som enligt många ger uttryck för en typisk missnöjesreaktion hos Wienbor.

"Typen som ropade "Oaschloch" mot attentatsmannen har förkroppsligat Wien som jag känner staden, och som jag gillar så mycket. Inte så heroisk precis, men tar ställning för det man tror på i alla möjliga situationer", skriver exempelvis en Twitteranvändare.

Annons

Annons

En myt?

Historien har blivit känd bland annat genom ett Facebookinlägg av en österrikisk programledare, som skrev att hennes redaktion fick in en video som visar vittnets reaktion. Om det verkligen gick till som det påstås, eller om det rör sig om en mytbildning är lite oklart, enligt österrikiska tv-bolaget ORF. Det finns en film där man i alla fall kan höra "arschloch" ropas, men inte hela uttrycket.

Men det kanske spelar mindre roll exakt vad vittnet sade. Wienborna har i alla fall fått ett eget kampord att sluta upp kring efter terrordådet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons