-
+

Draghi klar att bli Italiens ledare

Mario Draghi blir Italiens nye premiärminister, då han samlat ett brett stöd för bildandet av en samlingsregering. Här lämnar han Quirinalpalatset i Rom på fredagen.
Mario Draghi blir Italiens nye premiärminister, då han samlat ett brett stöd för bildandet av en samlingsregering. Här lämnar han Quirinalpalatset i Rom på fredagen.
ItalienTT-AFP-Reuters

Mario Draghi kommer att bli Italiens nye premiärminister. I ett möte med president Sergio Mattarella meddelade Draghi att han har samlat ett brett stöd för att bilda en samlingsregering och därmed gavs han det formella jobberbjudandet.

Annons

Annons

Inför ett medieuppbåd läste Draghi upp namnen på en lång rad nya ministrar, bland dem såväl partilösa teknokrater som politiker.

De tre största partierna får viktiga portföljer: Femstjärnerörelsens Luigi di Maio förblir utrikesminister, Legas Giancarlo Giorgetti blir industriminister och Andrea Orlando från Demokratiska partiet blir arbetskraftsminister.

Nästan alla parlamentets partier har ställt sig bakom den tidigare ECB-chefen Draghis samlingsregering. Femstjärnerörelsen bestämde sig efter många om och men, efter att ha krävt att en särskild ministerpost inrättas med ansvar för en grön omställning. Partilöse Roberto Cingolani kliver in i den rollen.

Mario Draghi har själv ingen partianknytning, men en lång erfarenhet inom den italienska statsapparaten. När Giuseppe Contes tidigare koalitionsregering brakade samman gavs Draghi uppdraget att samla så mycket stöd som möjligt för att Italien ska kunna möta pandemin och den ekonomiska krisen på bästa sätt.

Draghi återvänder till presidenten i Quirinalpalatset i Rom på lördagen. Klockan 12 börjar han och ministrarna svära sina ämbetseder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss